Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dziwne includowanie js
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
f1xer
Witam ostatnio w przeglądanym kodzie znalazłem taką konstrukcję:
  1. <script type="text/javascript" src="skrypt.js?rand=234>

co oznacza ten znak zapytania ?. Czy jest możliwość podawania argumentów do pliku js?
lord_t
Jestem pewien, że chodzi o to żeby za każdym razem plik js był wczytywany na nowo, a nie był brany z cache'u - to konstrukcja na kształt parametrów w php.

Nie jest możliwe* podanie w ten sposób parametrów do skryptu jest. Ale mógłbyś zrobić coś takiego:
  1. <script type="text/javascript" src="skrypt.php?rand=234></script>

Wtedy plik php mógłby generować na wyjściu plik js z parametrami, które ustalałbyś w kodzie php.
Sugeruje jednak na stronce wywoływać po prostu funkcje z pliku skrytp.js z odpowiednimi parametrami.

*) W zasadzie jest;p Ale szkoda zabawy, bo i tak sprowadzi się to do php.
zegarek84
ten skrypt najprawdopodobniej jest generowany dynamicznie przez php lub po ustaleniu wartości get zwracana zawartość statycznego pliku (co w sumie wychodzi na to pierwsze)... ogólnie skryptom js można na wiele sposobów dodatkowo przekazać parametry - może to być kolejny skrypt ze zmiennymi "globalnymi" lub jakimś obiektem, jakieś pola formularza lub odpowiednia struktura generowanego html gdzie przez dom zczytać można dane winksmiley.jpg
f1xer
dzięki lord_t, ten skrypt pochodzi z http://coffeescripter.com/code/ad-gallery/ i rzeczywiście jest tam generowana co jakiś czas inna wartość. Najbardziej przekonało mnie wyjaśnienie z cachem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.