Witam. Raczkuje z ZF i bardzo prosze was o pomoc bo juz glupieje. Uzywam najnowszej wersji ZF.
Chce zrobic sobie szablon 3 kolumnowy + header + stopka. Uzylem do tego zend_layout i stworzylem sobie szkielet strony. Teraz w zaleznosci od akcji chce wyswietlac w poszczegolnych elementach layoutu inna zawartosc
i tak np na stronie index w indexControlers chce sobie ustawic by w 'module srodkowym' layoutu miec tresc powitania/'prawej kolumnie' guzik do zalogowania / w 'lewej kolumnie' nie wiem cos innego
na stronie login.html ( loginControlers) chce miec juz cos innego czyli zamiast w lewej kolumnie logowania chce miec np liste ostatnio zalogowanych uzytkownikow
w srodkowej czesci natomiast formularz logowania
w prawej jeszcze cos innego
czyli w zaleznosci od strony do poszczegolnych elementow layoutu chce wrzucac calkowicie inna nie powiazana ze soba tresc cos a'la if (index) include_template_a / else include_template_b
w jaki sposob to oprogramowac ? ja juz sie poddaje i nie za bardzo wiem.
probowalem tak:
w layoucie w odpowiednim katalogu application/views/scripts/index/index.phtml oraz w application/views/scripts/index/login.phtml mam taki sam kod layoutu (tu juz mi cos nie pasuje bo n roznych stron w serwisie i mam tworzyc n takich samych layoutow??) w odpowiednich miejscach htmla printuje
<?php echo $this->layout()->lewaK; ?>
<?php echo $this->layout()->srodekK; ?>
<?php echo $this->layout()->prawaK; ?>
nastepnie w indexControlers
$this->_helper->layout()-> lewaK= = $this->render('guzikZaloguj');
$this->_helper->layout()-> srodekK= $this->render('powitanie');
$this->_helper->layout()-> prawaK= $this->render('cos');
a w loginControlers
$this->_helper->layout()-> lewaK= = $this->render('ostatniZalogowani');
$this->_helper->layout()-> srodekK= $this->render('formularzLogowania');
$this->_helper->layout()-> prawaK= $this->render('cos2');
guzikZaloguj.phtml powitanie.phtml etc... mam w katalogu /application/layouts/scripts
czy dobrze kombinuje ? co robie zle ? - bo niestety nie osiagam zamierzonego efektu. W dodatku nie dostaje zadnych warningow errorow noticow - nic co by sugerowalo ze cos robie zle :|
przypisanie do $this->_helper->layout()-> lewaK = "asdada" dziala i wyswietla na stronie tekst - natomiast chcialbym zeby wyswietlalo zawartosc 'template'a'
z gory dzieki za poswiecony czas i pomoc