Kod:
<html> <head> <script language="javascript"> function makeSublist(parent,child,isSubselectOptional,childVal) { $('#'+parent+child).html($("#"+child+" option")); var parentValue = $('#'+parent).attr('value'); $('#'+child).html($("#"+parent+child+" .sub_"+parentValue).clone()); childVal = (typeof childVal == "undefined")? "" : childVal ; $("#"+child).val(childVal).attr('selected','selected'); $('#'+parent).change(function(){ var parentValue = $('#'+parent).attr('value'); $('#'+child).html($("#"+parent+child+" .sub_"+parentValue).clone()); $('#'+child).trigger("change"); $('#'+child).focus(); }); } $(document).ready(function() { makeSublist('child','grandsun', false, ''); makeSublist('parent','child', false, ''); }); </script> </head> <body> <form> <select id="parent"> </select> <select id="child"> </select> <select id="grandsun"> </select> </form> </body> </html>
Jak zrobić, aby pola wyboru Region i Miasto zawierały wszystkie dostępne wartości jeśli nie ma wskazanych konkretnych wartości rodzica? Chcę, aby na starcie wszystkie pola miały pełne opcje, po wybraniu np Kraju były do wyboru jedynie odpowiednie dla niego Region i Miasta. Tak samo gdy ktoś wybierze jedynie Region to pole Miasto ma zawierać jedynie przypisane dla niego wartości. Taki kaskadowy system. Mam nadzieję, że jest jasne co chcę uzyskać.
Z góry dzięki za wszelką pomoc.