Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF] Postowanie do tej samej strony
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
matchor
Witam

Robie sobie formularz ktory ma postowac do samego siebie

localohost/public/register

mam wiec widok w /views/scripts/register index.phtml w ktorym jest formularz:
  1.  
  2. <style type="text/css">
  3. #registerForm div label{width:150px; color: red; display: inline-block; text-align: right;}
  4.  
  5. <form action="" id="registerForm" method="post">
  6. <div>
  7. <label>test</label>
  8. <input type="text" />
  9. </div>
  10. <div>
  11. <input type="submit" value="SEND"/>
  12. </div>
  13. </form>
  14.  

zalezy mi na tym zeby formularz postowal do tej samej strony ale w momencie kiedy dane postowane beda ok wykona jakas akcje i wyswietli jakis komunika - inny widok nie formularz

wiec stworzylem sobie nowy widok w /views/scripts/register sendOk.phtml

wiec w kontrolerze RegisterController mam

1. if($_POST['coscos']){
  2. //wykonaj jakies akcje na danych z formularza i wyswietl nowy widok
  3.  
  4. $this->setAction('/register/sendOk.phtml')
  5. }

$this->setAction('/register/sendOk.phtml') oczywiscie nie dziala - ale zalezy mi zeby w przypadku gdy sa postowane dane wyswietlic na stronie /register czyli tam gdzie normalnie ciagniety jest kontroler RegisterController i widok /register/index.phtml wyswietlic zawartosc widoku registerOk.phtml, ewentualnie przekierowac na kontrollere registerokController natomiast zeby wciaz pozostac na stronie URL /register

da sie tak zrobic ?

czy musze zrobic w widoku w register.phtml duzego ifa na tresc dla niePosta i dla Posta
parfienczyk
do przekierowania po wykonanej akcji ( rejestracja/wysylanie mejla) uzyj $this->_redirect('/twoj/nowy/url')

1. if($_POST['coscos']){
  2.  
  3. //wykonaj jakies akcje na danych z formularza i wyswietl nowy widok
  4.  
  5. $this->_redirect('/register/sendOk.phtml');
  6. }
buliq
  1. if($this->_request->getPost('coscos')){
  2.  
  3. //wykonaj jakies akcje na danych z formularza i wyswietl nowy widok
  4.  
  5. $this->_redirect('/register/');
  6. }

Nie spotkałem się z wpisywaniem nazwy formy podczas przekierowania. Mogę się mylić ale raczej jest to błędem. Autora odsyłam do dobrego tutoriala ZF Zend Framework Tutorial - Samouczek | Heavymind. . Przewodnik po Zend Framework: Okienko logowania, czyli jak użyć Zend_Auth - INTERNET maker w tym natomiast opisano działanie z formularzem logowania. Powinno pomóc
matchor
ale
$this->_redirect
przekieruje mnie na nowa strone z localhost/public/register na localhost/public/register/costam - ew. gdzies indziej - a ja zawsze chce byc na tej na ktorej jest formularz tylko wyswietlic zamist niego cos innego
seth-kk
skoro inny widok to
  1. $this->render();

w controllerze
do komunikatow na ogol wystarcza flashMessenger
chlebik
Ewentualnie mozesz dac:

1. $this->_forward( AKCJA, KONTROLER ); // Kiedy drugi parametr jest pusty stosowany jest obecny kontroler

Ta metoda "przechodzi" wraz z calym bagazem zainicjalizowanych zmiennych do akcji wskazanej jako parametry. W ten sposob chocby powinno sie renderowac strony bledow - dzieki temu mamy wciaz referencje do obiektu wyjatku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.