Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Klasa Gallery
Forum PHP.pl > Forum > PHP
martq
Witam, zamierzam stworzyć własną klasę Gallery, która pozwalała by na wyświetlanie miniatur zdjęć oraz po naciśnięciu, żeby jakiś fajny efekt był pokazywany (ale to już jquery czy coś innego będzie ). Mam kilka pytań mianowicie, jak Wy pobieracie zdjęcia? Czy trzymacie listę zdjęć wraz kilkoma informacjami (ścieżka, title, itp) w BD - jeżeli tak, to w jaki sposób radzicie sobie z dodawaniem nowych zdjęć(tworzenie panelu dodawania zdjęć na server, który jednocześnie tworzy nową krotkę w BD?). Myślałem np nad czymś takim: $oGallery = new Gallery('Nazwa folderu ze Zdjeciami', jakieś inne ustawienia); - w takim wypadku przeszukanie podanego folderu i wyświetlenie wszystkich plików .jpg czy innych graficznych, no ale w takim przypadku czy przy dużej ilości zdjęć nie przymuli się? No i na końcu tworzenie miniatur, stworzyłem skrypt który w "locie" tworzy miniaturę, ale tu również pytanie czy takie tworzenie miniatur fotek nie przymuli ładowania strony? Z chęcią poczytałbym opinię doświadczonych już userow:) Mile widziane również jakieś konkrety - co nie znaczy, że liczę na całą gotową klasę :]
askone
Hej

Kilka sugestii:
  • dodawanie nowych obrazków oczywiście tylko poprzez panel dostępny po zalogowaniu
  • tworzenie miniatury w trakcie dodawania nowego obrazka
  • w bazie odpowiednia tabela z informacjami o obrazkach np:
    • id
    • nazwa
    • rozmiar (szerokość x wysokość)
    • nazwa miniatury
  • ścieżka do katalogu z obrazkami najlepiej jesli bedzie zapisana w konfiguracji
Pozdrawiam
martq
Yhym.. a jeżeli mówimy o konfiguracji z nazwą folderu, to co masz dokładnie na myśli - czy chodzi np żeby w klasie umieścić pole
  1. private $_sPath='img/gallery';
Fifi209
Napisał wyraźnie w jakimś pliku konfiguracyjnym, ja jednak wrzuciłbym pole do bazy i dał możliwość zmiany w trakcie działania skryptu.

Ja bym zrobił tak:
Uploadujesz plik na serwer, sprawdzasz mime i wielkość.
Jeżeli mime jest ok ->
Jeżeli trzeba pomniejszyć ->
pomniejszać
<- jeżeli nie to zostawiasz
Zapisujesz

Ja bym nawet db w to nie angażował, bo nie ma takiej potrzeby. Poszczególne podgalerie mogą mieć swoje oddzielne katalogi, przez co od razu będziesz wiedział jaki obrazek jest w jakiej galerii.

P.S. Dla jquery radzę sprawdzić czy obrazek nie jest przypadkiem za mały, miałem taki problem na lightboxie (jako plugin'ie do jquery), że okienko się rozjeżdżało.
R4D3K
Cytat
Uploadujesz plik na serwer, sprawdzasz mime i wielkość.

Ja bym nie sprawdzał typu MINE, bo to jest niebezpieczne, ponieważ dane tego typu są skażone i można np. skryptem Perla sfałszować takie dane. Ba nawet CURLem się da !
Crozin
@Up: Typ MIME możesz sprawdzić po stronie serwera - i to właśnie tam powinieneś zrobić...
Cysiaczek
OOP? Wolne żarty - przenoszę na PHP
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.