Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] Problem z insertem
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
masterix
Witam,

Mam taki fragment w schema.yml:
Cytat
order:
id: ~
user_id: { type: integer, foreignTable: sf_guard_user, foreignReference: id, required: true }
company_id: { type: integer, required: true, foreignTable: sf_guard_user, foreignReference: id }

W wygenerowanym formularzu nie mogę dodać niestety żadnego nowego obiektu tego typu. Dostaję taki błąd:
Cytat
Unable to execute INSERT statement. [wrapped: SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'order (`ID`,`USER_ID`,`COMPANY_ID`) VALUES (NULL,6,9)' at line 1]

Kolumna ID faktycznie jest w bazie jako auto increment, pola istnieją i nie wiem co jest źle
Używam Propela i symfony 1.2

Zauwazyłem, że MySQL tego zapytania też nie przyjmuje, natomaist sam generuje takie:
  1. INSERT INTO `order` (`id`, `user_id`, `company_id`) VALUES (NULL, '4', '2');

Skąd te cudzysłowy dla liczb? Pola user_id i company_id są typu int.

pzdr.
jarre1987
Cytat(masterix @ 20.11.2009, 19:29:21 ) *
Witam,

Mam taki fragment w schema.yml:

W wygenerowanym formularzu nie mogę dodać niestety żadnego nowego obiektu tego typu. Dostaję taki błąd:

Kolumna ID faktycznie jest w bazie jako auto increment, pola istnieją i nie wiem co jest źle
Używam Propela i symfony 1.2

Zauwazyłem, że MySQL tego zapytania też nie przyjmuje, natomaist sam generuje takie:[SQL] pobierz, plaintext
  1. INSERT INTO `order` (`id`, `user_id`, `company_id`) VALUES (NULL, '4', '2');
[SQL] pobierz, plaintext
Skąd te cudzysłowy dla liczb? Pola user_id i company_id są typu int.

pzdr.

w schemacie tabel masz błąd. Company_ID nie moze byc przypisany do id uzytkownika. Wnioskuje z tego co tutaj podales. A nie wiem jak dodajesz to w akcji i jaka masz konfiguracje formularza.
masterix
Dlaczego company_id nie może być przypisany do id użytkownika? Akcja/formularz to z admin generatora wszystko.

Żadnych pomysłów?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.