nie wiem jak to zmusic do dzialania - symfony 1.4 RC2
schema yml:
Oferta: actAs: Timestampable: columns: nazwa: type: string OfertaTyp1: columns: oferta_id: type: integer par1: type: integer par2: type: integer relations: Oferta: foreignAlias: OfertaTypy1 foreignType: many type: one local: oferta_id foreign: id
Konfiguracja formularza:
public function configure() { $o = new OfertaTyp1Form(); $this->embedForm('oferta1', $odf); }
Problemy:
1. przy edycji wyswietla się prawidłowo glówny formularz z embed formularzem. Głowny jest "zasilany" danymi, embed NIE (jak sprawić aby wyświetlał powiązany rekord w embed form?)
2. aby w ogóle coś się zapisywało z embed używam
public function saveEmbeddedForms($con = null, $forms = null) { { $con = $this->getConnection(); } { $forms = $this->embeddedForms; } foreach ($forms as $form) { if ($form instanceof sfFormDoctrine) { // The magic start here $field_name = $this->getObject()->getTable()->getTableName().'_id'; if($form->getObject()->contains($field_name)) { $method_name = 'set'.sfInflector::camelize($field_name); $form->getObject()->$method_name($this->getObject()->getId()); } // Here it ends $form->getObject()->save($con); $form->saveEmbeddedForms($con); } else { $this->saveEmbeddedForms($con, $form->getEmbeddedForms()); } } }
Czy tak jest poprawnie? Wydawało mi się że symfony natywnie obsługuje embed form, ale im głębiej w to wchodzę tym mniej wiem.
3. Dozgonna wdzięczność dla osoby, która przedstawi od a do z rozwiązanie, tj. relacja 1:n, budowa formularza i jego obsługa (zasilenie,update)
Pomocy - 2 dzień a efekty mizerne mam....