Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [XHTML][CSS]Object i wstawianie dokumentu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
Greg0
Witam.  

Tworzę pewną stronę na której mam wymuszone wstawienie innego pliku nie używając do tego include z php. W związku z tym, że strona ma być zgodna ze standardami wstawiłem ten plik przy pomocy object. Niestety jest jedna przeglądarka, która nie wyświetla tego tak jak powinna, mianowicie IE 8.

Napiszę jak to wygląda,a potem omówię:

Na stronie mam kod:
  1. <object data=\"test.html\" width=\"200\" height=\"70\" type=\"text/html\"></object>

test.html z przypisanym stylem wyglądu pliku:
  1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" >
  2. <link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/styl.css">
  3. </HEAD>
  4. Tekst Do wyświetlenia

styl.css do pliku test.html
  1. body {
  2. background: transparent;
  3. font-family: Arial;
  4. font-size:12px;
  5. margin: 0;
  6. color: #a8a8a8;
  7.  }

Na stronie mam osobny styl do którego object w reszcie przeglądarek podporządkowuje się pod względem tła, czcionkę muszę ustawić w stylu pliku test.html i wszystko pięknie działa. Problem pojawia się w IE ponieważ ona nie reaguje na żaden css. Tło jest białe widać scroll i border. Da się w pewnym stopniu stylizować czcionkę ale to nie jest największy problem. Chciałbym aby kolor tła objecta w IE dostosował się do tła strony lub ew. żebym mógł ustawić go ręcznie tak aby pasował. Nie za bardzo wiem jak się za to zabrać. Tło w IE nie reaguje po zmianach tła w stylu pliku test.html ani w głównym stylu strony po nadaniu tła do objectów np.
  1. object { background: ...}

Dzięki za wszelką pomoc myślę, że napisałem to w miarę klarownie.

Blame
A może tak?
  1. <object data=\"test.html\" width=\"200\" height=\"70\" type=\"text/html\" style="twoje_style"></object>
Greg0
Niestety IE8 na to nie reaguje. W reszcie przeglądarek działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.