Witam! mam bazę o chaśle xxx i z tabelą logowanie która ma 3 kolumny: id login i haslo. chce sprawdzić czy login wpisany przez urzytkownika jest równy haslu z bazy. Robię to tak:
Teraz jeśli zwróci Ci id, to znaczy, że jest taki login z takim hasłem, jeśli nie to znaczy, że nie ma.
Druga sprawa. Hasła przechowuj zahashowane (SHA-1, MD5), a nie otwartym tekstem. Pobieranie hasła w celu sprawdzenia czy jest takie samo jak te wpisane, jest bardzo dużym zagrożeniem bezpieczeństwa skryptu.
robal94
14.12.2009, 20:52:24
ale to jest skrypt połączony z ajaxem i chyba nie będze aż tak narażony, ale moze sie myle:)
vokiel
14.12.2009, 21:28:21
Jeśli jest przesyłany ajaxem to tym bardziej jest zagrożony. Sprawdzanie logowanie odbywa się gdy użytkownik nie jest zalogowany, zatem wystarczy, że atakujący wywoła zapytanie ajaxowe z podanym czyimś loginem i odbierze jego hasło (oczywiście musiałby zrobić mały włam typu SQLInjection, czy w inny sposób wykoleić stronę).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.