Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Kohana]Stały kontroler
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Moli
Robię pewien projekt w kohanie i zastanawiam się jak zrobić jedną rzecz, mianowicie:
Na każdej podstronie będzie rozbudowane menu (dane pobierane z bazy, ify różne itp.) więc musi to być zrobione jako osobny kontroler a nie jako widok. I teraz pytanie jak to rozwiązać, żeby łatwo jakoś podłączać do każdego widoku menu, które będzie wpierw pobierane z bazy a później obrabiane w php i wyświetlane w widoku.
k_@_m_i_l
Ja proponuje zrobić helpera. Później sobie go wywołasz w widoku i będzie ok.
Utwórz sobie helper, zrób model który będzie pobierał dane, niech tworzy ci tablice odnośników, a później w helperze pobierz dane z modelu i przekaż do widoku menu i tyle winksmiley.jpg
skowron-line
w Kohanie v3 jest wprowadzone HMVC czyli wywoływanie kontrolera z kontrolera ( masło maślane )
ziqzaq
Jeśli korzystasz z Kohany 2.x to też możesz sobie zaimplementować HMVC. HMVC in Kohana.
tvister
Trochę improwizuje ale ..może załatwić to dziedziczeniem.
Kontroler główny dziedziczy po kontrolerze menu.
nrm
MY_controller lub po prostu kontroler nadrzedny. rekomenduje to drugie, podobnie robie z modelami.
phpion
Jest jeszcze inne rozwiązanie. Jeśli miałeś styczność z Symfony to na pewno kojarzysz komponenty - bardzo przyjemne bajerki. Swego czasu napisałem klasę, która przenosi ideę komponentów z Symfony do Kohany (komponeny a'la Symfony). U mnie sprawdza się to znakomicie!
Moli
Dzięki za pomoc, zrobiłem to za pomocą modelu który generuje mi odpowiednią tablicę + widok który "ubiera" to w html. Całkiem przyjemne wyjście.

@phpion - Twój sposób jest super, ale niestety nie mam za bardzo czasu, ale na pewno zapoznam się z nim bliżej smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.