Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] zwrócenie zmiennej z $.get
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
kusiu
Witam,

Mam problem, mianowicie

1. blad="aa";
  2.  
  3. $.get("includes/ajax.php", {pesel: $("input[name='pesel']").val(), type: "stan"},
  4. function(data){
  5. blad+="bb";
  6. });
  7.  
  8. alert(blad);

widzi tylko "aa". Jak zwrócić zmienną, która jest wewnatrz tej funkcji na zewnątrz ?
batman
Daj alert do funkcji to zadziała. Pamiętaj, że twój request wykonywany jest asynchronicznie i interpreter nie czeka, aż się skończy jego przetwarzanie.
kusiu
Cytat(batman @ 30.12.2009, 11:06:52 ) *
Daj alert do funkcji to zadziała. Pamiętaj, że twój request wykonywany jest asynchronicznie i interpreter nie czeka, aż się skończy jego przetwarzanie.

A jak zrobić to synchronicznie, zgodnie z logiką?
batman
W tym celu musisz zamiast metody $.get użyć $.ajax i ustawić opcję async na false.
Swoją drogą programowanie oparte o zdarzenia jest znacznie bardziej logiczne niż liniowe winksmiley.jpg
erix
Swego czasu pisałem o tym: http://eriz.pcinside.pl/weblog/ajax-w-jque...script-218.html
kusiu
Cytat(erix @ 30.12.2009, 11:45:58 ) *

1. function checkLogin(login){
  2. var result = '';
  3. $.ajax({url: 'skrypt', data: { user: login }, success: function(data){ result = data; }, async: false);
  4. return result;
  5. }

Błąd: missing } after property list
erix
Ech, ciężko poprawić literówkę...?

edit@down: źle zrozumiałeś; nie oburzyłem się, tylko tak napisałeś, jakbyś nie wiedział o co chodzi. A po to masz komentarze pod artykułem, żeby takie rzeczy m.in. tam zgłaszać.
kusiu
Cytat(erix @ 30.12.2009, 14:28:49 ) *
Ech, ciężko poprawić literówkę...?

Nie oburzaj się gościu... chciałem Ci pokazać ze masz tam drobny błąd. Thx za rozwiązanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.