Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [XHTML][CSS] position kontra float,margin,padding
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
plsd
Witam od jakiegoś czasu tworze nie zbyt skomplikowane szablony z uzyciem XHTML,CSS nie stosując przy tym "position" i mam pytania z tym związane.Do czego stosujecie element position? Czy stosowane przez mnie elementy(float,margin,padding) w pełni mogą równie dobrze być zamienikami "position" jeśli tak to co wy stosujecie,wybieracie?
Lion_87
Float, margin, padding to podstawa więc to jest najlepsze...a position to dodatkowa "opcja" do ułożenia elementu na czymś....tak przynajmniej wg mnie
plsd
Myśląc przez chwile znalazłem jedno dobre zastosowanie dla "position absolute top" oddzielnie głównego elementu "div"(wyśrodkowanego za pomocą margin:0 auto) od okna przeglądarki.Jeszcze małe sprecyzowanie zadając pytania bardziej mi chodziło o to czy n.p robiąc boczne menu stosujesz float czy position.
krzysztof_kf
tak zgadzam się postion służy do ustawienia elementu na czymś pozycji itp itd .
Lion_87
Cytat
czy n.p robiąc menu stosujesz float czy np. position.

Zależy jakie menu......ale w większości bez position....
krzysztof_kf
tak jak przedmówca powiedział float , margin ,padding używa się głównie to pozycji , wysrodkowania danego elementu a position do naprzykład do nałożenia na dany element lub ustawienie elementu pozycji ;]
plsd
Ok dzięki za pomoc tyle mi wystarczy smile.gif
krzysztof_kf
spoko smile.gif
Volume
position najbardziej zaczyna się doceniać zwłaszcza w chwili gdy chcemy wyjść danym obiektem poza pole bloku w którym jest on zawarty, można stosować w zamian np. ujemne marginesy - ale nie osiągnie się przy tym tego co daje position (nie wspominając już o takich manewrach jak position: fixed), a jeśli chcecie zobaczyć szersze zastosowanie tej właściwości (i nie tylko tej) to: http://www.cssplay.co.uk/menu/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.