Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Oddzielne ładowanie diva
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
0g0r
Siemka smile.gif
Sytuacja wygląda następująco. Mam stronkę z kilkoma div'ami. Jeden z nich, pobiera dane z zew. strony, przez co strona długo się ładuje. Potrzebowałbym więc zrobić, by najpierw ładowały się pozostałe div-y, a w miejscu tamtego div'a np. obrazek ładowania, natomiast po wczytaniu danych, po prostu wyświetlenie. Krótko mówiąc, 1 z div'ów musi ładować się jako ostatni, gdyż spowalnia stronę. Czy da się coś takiego wykonać?

Pozdrawiam
230005
AJAX.

Całość wyświetlasz normalnie, a w tym divie, tak jak mówisz - obrazek ładowania. Później w np. window.onload wysyłasz żądanie. Tak w ogóle to polecam jQuery.
Pawel_W
dane ładowane są przez Ajax? jeżeli tak to po prostu dodaj do każdego ładowania zdarzenie onSuccess i sprawdzaj czy wszystkie divy się załadowały, jeżeli tak to rozpocznij ładowanie tego ostatniego winksmiley.jpg
0g0r
Rozumiem o co wam chodzi, wytłumaczyliście, jednak nie mam niestety nawet podstaw JS. Mógłbym prosić o jakiś odnośnik? Byłbym naprawdę wdzięczny winksmiley.jpg
vokiel
Przyda Ci się jakaś gotowa biblioteka, np jQuery - sekcja ajax
0g0r
Niestety nie wiem jak z tego skorzystać :/
vokiel
No to dokumentacja na monitor, czytasz i jedziesz. Na stronie jQuery masz sekcję Getting Started, dużo tego nie ma. Jeśli nie lubisz dużo czytać, to weź pierwszą lepszą stronę, która korzysta z jQuery, zajrzyj w kod, zobaczysz jak się dołącza bibliotekę, i jak się wykonuje proste zapytanie ajaxowe. To na prawdę nie jest dużo nauki, jak chcesz coś zrobić sam, skoro nie chce Ci się nawet przeczytać pierwszego lepszego poradnika?
230005
http://blog.themeforest.net/tutorials/jque...s-video-series/ - zawsze lubiłem video tutoriale i ten mogę z czystym sumieniem polecić komuś absolutnie początkującemu. Co do ajaxa, to milion tutków jest tu: http://docs.jquery.com/Tutorials (wystarczyło poszukać winksmiley.jpg). A jeśli chcesz się uczyć js, to spójrz do działu poświęconemu książkom na tym forum, na pewno znajdziesz coś interesującego.
0g0r
Myślałem tak:
Div podczas otwierania się strony powinien być pusty. Skrypt js musi wpisywać coś w tego diva, ale już po załadowaniu strony.

Napisałem więc coś takiego.

<script type="text/javascript">
function skrypt() {
document.write("KOD");
}
</script>
<body onload="skrypt()">
</body>

I tutaj moje 2 pytania... Po załadowaniu stronki, skrypt się uruchamia. Tyle, że gdy umieszczam w document.write skrypt napisany w PHP nie wyświetla mi go. W jakiej postaci go użyć? A może jak wczytać z zewnętrznego pliku?
Chciałbym też zrobić preloader. Znalazłem w google ich sporo, jednak żaden nie działa. Chodzi o to, że gdy stronka się załaduje, a skrypt zaczyna czytać ten kod (który trochę czasu zajmuje), to wtedy pokazuje obrazek ładowania. Następnie wyświetla normalnie skrypt i koniec Wink
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.