Siemka

Sytuacja wygląda następująco. Mam stronkę z kilkoma div'ami. Jeden z nich, pobiera dane z zew. strony, przez co strona długo się ładuje. Potrzebowałbym więc zrobić, by najpierw ładowały się pozostałe div-y, a w miejscu tamtego div'a np. obrazek ładowania, natomiast po wczytaniu danych, po prostu wyświetlenie. Krótko mówiąc, 1 z div'ów musi ładować się jako ostatni, gdyż spowalnia stronę. Czy da się coś takiego wykonać?
Pozdrawiam
230005
3.01.2010, 13:15:46
AJAX.
Całość wyświetlasz normalnie, a w tym divie, tak jak mówisz - obrazek ładowania. Później w np. window.onload wysyłasz żądanie. Tak w ogóle to polecam jQuery.
Pawel_W
3.01.2010, 13:16:23
dane ładowane są przez Ajax? jeżeli tak to po prostu dodaj do każdego ładowania zdarzenie onSuccess i sprawdzaj czy wszystkie divy się załadowały, jeżeli tak to rozpocznij ładowanie tego ostatniego
Rozumiem o co wam chodzi, wytłumaczyliście, jednak nie mam niestety nawet podstaw JS. Mógłbym prosić o jakiś odnośnik? Byłbym naprawdę wdzięczny
vokiel
3.01.2010, 14:35:04
Przyda Ci się jakaś gotowa biblioteka, np
jQuery - sekcja ajax
Niestety nie wiem jak z tego skorzystać :/
vokiel
3.01.2010, 16:05:57
No to dokumentacja na monitor, czytasz i jedziesz. Na stronie jQuery masz sekcję Getting Started, dużo tego nie ma. Jeśli nie lubisz dużo czytać, to weź pierwszą lepszą stronę, która korzysta z jQuery, zajrzyj w kod, zobaczysz jak się dołącza bibliotekę, i jak się wykonuje proste zapytanie ajaxowe. To na prawdę nie jest dużo nauki, jak chcesz coś zrobić sam, skoro nie chce Ci się nawet przeczytać pierwszego lepszego poradnika?
230005
3.01.2010, 17:59:00
http://blog.themeforest.net/tutorials/jque...s-video-series/ - zawsze lubiłem video tutoriale i ten mogę z czystym sumieniem polecić komuś absolutnie początkującemu. Co do ajaxa, to milion tutków jest tu:
http://docs.jquery.com/Tutorials (wystarczyło poszukać

). A jeśli chcesz się uczyć js, to spójrz do działu poświęconemu książkom na tym forum, na pewno znajdziesz coś interesującego.
Myślałem tak:
Div podczas otwierania się strony powinien być pusty. Skrypt js musi wpisywać coś w tego diva, ale już po załadowaniu strony.
Napisałem więc coś takiego.
<script type="text/javascript">
function skrypt() {
document.write("KOD");
}
</script>
<body onload="skrypt()">
</body>
I tutaj moje 2 pytania... Po załadowaniu stronki, skrypt się uruchamia. Tyle, że gdy umieszczam w document.write skrypt napisany w PHP nie wyświetla mi go. W jakiej postaci go użyć? A może jak wczytać z zewnętrznego pliku?
Chciałbym też zrobić preloader. Znalazłem w google ich sporo, jednak żaden nie działa. Chodzi o to, że gdy stronka się załaduje, a skrypt zaczyna czytać ten kod (który trochę czasu zajmuje), to wtedy pokazuje obrazek ładowania. Następnie wyświetla normalnie skrypt i koniec Wink
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.