Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CSS Opera FF i Chrome rozpoznawanie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Maciek1705
Witam serdecznie mam pytanko odnośnie css. Tworzyłem sobię stronę dopasowaną pod firefoxa ale później zacząłem ją dopasowywać także do opery prawie wszystko pasuje oprócz dwóch wartości z tą moje pytanie bo słyszałem że są jakieś hacki co tylko jedna przeglądarka widzi a druga nie.
Wygląda to mniej więcej tak:
  1. #idjeden {
  2. height: 250px; /*tą wysokość ma widzieć tylko firefox i google chrome*/
  3. height: 200px; /*tą wysokość ma widzieć tylko opera*/
  4. }

czy ktoś wie jak to zrobić? Bo po co dawać cały odrębny arkusz jak zmiana dotyczy jednej wartości. Z góry dzięki za pomoc
erix
Coś musiałeś zepsuć, bo prawie nie ma przypadków, gdy kod prawidłowo napisany jest wyświetlany inaczej w Operze, a inaczej w pozostałych.

Daj to na żywo.
Maciek1705
hey ja mam je póki co na serwerze virtualnym ale wiesz ogólnie cały css jest wyświetlany prawidłowo w tych 3 przeglądarkach z tym właśnie że ta jedna wysokość jest czasem inaczej rozpoznawana i to tyle wiem że są jakieś hacki do opery że coś się dodaje żeby tylko ona rozpoznawała ten fragment kodu.

to jest przykład ale pod IE i pozostałe przeglądarki
  1. #header {margin-bottom: 3em;}
  2. html>body #header {margin-bottom: 1em;}

może teraz bardziej przybliżyłem o co mi chodzi, o coś takiego lecz dla opery a nie ie:D
erix
Na 99% masz źle skonstruowany CSS. Jeśli byłby prawidłowo, we wszystkich przeglądarkach byłby interpretowany tak samo.

Bez kodu (czytaj: dostępu do strony via Firebug/Dragonfly) możemy sobie co najwyżej gdybać.
Maciek1705
powiem Ci że kod jest ok ale luz nie mam się zamiaru kłócić to są elementy w jquery a jak wiadomo nie od dziś opera świruje z jquery ale jak coś dzięki za pomoć już znalazłem jak to trzeba było rozkminić wrzucam żeby ktoś miał na przyszłoś i żebyś nie musiał gdybać
  1. -bracket-:hack(;
  2. height: 200px; /*część tylko dla opery*/
  3. );
erix
Cytat
w jquery a jak wiadomo nie od dziś opera świruje z jquery

Podtrzymuję swoją opinię. W jQuery już trochę pisałem i jakoś nie zauważyłem żadnych schizów podczas współpracy z Operą. Masz jakieś konkrety? Chętnie zobaczę, co Ci się w niej psuje.
Maciek1705
psuje mi się zegarek w niej znaczy w jquery mam taki fajny znalazłem z tutoriala ma obracające się elementy i one coś nie działają jak powinny wiesz firefox normalnie działa gogle chrome też a opera i IE oczywiście mają coś że tam to nie śmiga do końca bo po części działa ale tylko po części niestety. Na prywatną wiadomość mogę Ci podesłać demo tego zegarka to sam zobaczysz że coś nie działa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.