Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dobieranie odpowiednich narzędzi
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
neo1986kk
Witam, ponieważ zdecydowana większość osób udzielających sie na forum jest bardziej doświadczona ode mnie mam pytanie dotyczące możliwości ?ajaxa?. Ubrałem to słowo w znaki zapytania, gdyż nie mam pewności, że to dobry dział.

Może przedstawię co chciałbym uzyskać. Dodawanie do faktury, wystawianie...

Otwieramy okno z tabelą klientów --> wybiearmy klienta.
Otwiera się okno z szablonem faktury, czyli na górze adres klienta jego nip regon itd.
Ogólnie kłania się PHP, także tu się czuję na siłach...

Dalej na szablonie faktury chciałbym przycisk "dodaj asortyment" i po jego naciśnięciu, żeby pojawialo sie nowe okienko z tabelą asortymentu (coś w stylu "mój asystent")
tu myślę, że będzie JavaScript open.window()...

i teraz po wybraniu asortymentu chciałbym, aby bez przeładowania strony z szablonem faktury pojawiały się na niej dane np.
Asortyment ilość cena netto wartość podatku vat itd...

Po tym bedzie mozna znowu dodać asortyment czyli powstaną już 2 na szablonie faktury.

Chciałbym wiedzieć, czy coś takiego jest możliwe?
Czy to bedzie AJAX?
Czy będzie ktoś w stanie pomóc mi zacząć pisać taki skrypt?

Dziękuje za przeczytanie posta i wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam
box3r
tak - jak najbardziej AJAX;

"Mojego asystenta" zrob na zasadzie ukrytego diva ( tak jak jest w ligtboxsie) ; Ajaxem pobierasz asortyment ze skryptów php np w postaci xml. parsujesz xmla z asortymentem i w odpowiedniej formie budujesz w ukrytym divie; Po kliknieciu na dany asortyment budujesz diva w postaci faktury; czyli laczysz sie ze skryptami php (AJAX)i pobierasz (XML) wszystkie potrzebne informacje - znowu w odpowiedniej formie budujesz fakture;

To jest ogolny zarys jednego z rozwiazan ;

Fifi209
Cytat(box3r @ 12.01.2010, 17:47:28 ) *
tak - jak najbardziej AJAX;

"Mojego asystenta" zrob na zasadzie ukrytego diva ( tak jak jest w ligtboxsie) ; Ajaxem pobierasz asortyment ze skryptów php np w postaci xml. parsujesz xmla z asortymentem i w odpowiedniej formie budujesz w ukrytym divie; Po kliknieciu na dany asortyment budujesz diva w postaci faktury; czyli laczysz sie ze skryptami php (AJAX)i pobierasz (XML) wszystkie potrzebne informacje - znowu w odpowiedniej formie budujesz fakture;

To jest ogolny zarys jednego z rozwiazan ;

A nie prościej użyć lżejszego JSON? Poza tym JSON łatwiej wygenerować po stronie php. (json)
box3r
z tego co pamiętam to na forum był kiedyś temat json vs xml. A jak nie to można otworzyć kolejny wątek. Nie rozjeżdzajmy tu tematu. W każdym razie napisałem ze

" np w postaci xml" . Najważniejszy był algorytm i odpowiedz czy AJAX
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.