Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]Komenda symfony propel-build-all, nie działa
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Czapla
Tworze nowy projekt Symfony [1.4] w NetBeans z orm: propel bez żadnych aplikacji
Następnie tworze nową aplikacje lol z modulem rotfl

Weżmy na tapetę taki przykład
  1. propel:
  2. test:
  3. _attributes: {phpName: test, id_method: native}
  4. Id_test: {type: integer, required: true, primaryKey: true, index: unique, autoIncrement: true}
  5. test: {type: longvarchar}

Poszczególne kroki:
komendy propel: build-model -> potem build-sql -> insert-sql, dane zostają zaczytane do bazy - bez blędów
teraz wykonuje komende propel-build-all
pliki się generują, ale pojawia się błąd
Błąd pojawia się też jeżeli próbuje wygenerować osobno propel-build-filters i propel-build-forms

'PHP Parse error: parse error, expecting `T_FUNCTION' in C:\wamp\www\lol\lib\model\om\BasetestPeer.php on line 547
Parse error: parse error, expecting `T_FUNCTION' in C:\wamp\www\lol\lib\model\om\BasetestPeer.php on line 547'

co za tym idzie nie mogę wygenerować propel-generate-module

Dlaczego tak się dzieje?
Czy moja metodologia działania jest prawidłowa?

EDIT: Rozwiązałem problem, nie wiem jak zaintalowałem na nowo symfony 1.4.1

a jakby ktoś miał problem, to tu jest rozwiązanie, wiele osób ma z tym kłopoty:
http://forum.symfony-project.org/index.php...sg/23802/89322/
emtiej
Też jestem laik w sprawie symfony, dopiero się uczę, ale ja generowałem model z gotowej bazy danych za pomocą doctrine. Ktoś na forum mi napisał że propel-a w symfony 2.0 już nie będzie, dlatego używam doctrine.
Wszystkie komendy związane z doctrine możesz uzyskać uruchamiając skrypt "symfony" w konsoli linuxowej, ale dla pewności podam ci je:

Kod
doctrine
  :build
  :build-db
  :build-filters
  :build-form
  :build-model
  :build-schema
  :build-sql
  :clean-model-files
  :create-model-tables
  :data-dump
  :data-load
  :delete-model-files
  :dql
  :drop-db
  :generate-admin
  :generate-migration
  :generate-migrations-db
  :generate-module
  :insert-sql
  :migrate

Ja przy generowaniu modelu z bazy użyłem: doctrine:build-schema, doctrine:build-model, doctrine:build-forms

Przed tym wszystkim naturalnie trzeba zrobić nowy projekt.

Aha zapomniałbym o linku do tutka jobeeta: http://www.symfony-project.org/jobeet/1_4/Doctrine/en/03
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.