Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SOLVED]Swift Mailer 4.0.5 - problem z wysyłką
Forum PHP.pl > Forum > PHP
phpion
Witam,
mam pewien problem z wysyłaniem wiadomości przez Swift Mailer w wersji 4.0.5. Mam kod:
  1. require_once Kohana::find_file('vendor', 'swift4/swift_required');
  2.  
  3. $message = Swift_Message::newInstance();
  4. $message->setSubject('My subject');
  5. $message->setBody('My body', 'text/html');
  6. $message->setTo(array('michal@xxx.pl'));
  7. $message->setFrom('michal@xxx.pl');
  8. $message->setReturnPath('michal@xxx.pl');
  9.  
  10. $transport = Swift_SmtpTransport::newInstance()
  11. ->setHost('listonosz.xx.pl')
  12. ->setUsername('xxx')
  13. ->setPassword('xxx')
  14. ->setPort(587)
  15. ;
  16.  
  17. $transport->send($message);

Wywołanie powyższego kodu skutkuje wyjątkiem:
Cytat
Expected response code 250 but got code "", with message ""

Przetestowałem ten kod dla drugiego (niezależnego) serwera i jest to samo. Równocześnie sprawdziłem wysyłkę z użyciem tych samych danych ale pod wersją Swift Mailer 3.3.2 i działa bez problemu.

Google przetrzepane, ale nie znalazłem sensownej pomocy. Byłby ktoś w stanie mi coś podpowiedzieć?

Pozdrawiam,
pion
nospor
A np. przez PHPMailer ci poszło? Sprawdź. Też nie powinno pójść.

Niektore serwery mają jakiegoś bobola, ze zamiast odpowiedzi 250 przesyłaja nic. Wówczas liby, które oczekują tej 250 walą poprostu errorem.

Miałem podobną sytuację z PHPMAiler. Słałem maila, PHPMAiler mi krzyczal ze byl blad wysylki, a mail o dziwo dochodził. Po analizie nagłówków odpowiedzi okazało się, ze serwer z jakiegos powodu w ostatniej odpowiedzi do mnie, tuz po poprawnym wysłaniu maila zwracał nic zamiast 250 smile.gif
phpion
Sprawdziłem jak sugerowałeś na PHPMailer i poszło bez problemu. Debug pokazał mi jednak, że serwer zwraca odpowiednią odpowiedź:
Cytat
SMTP -> FROM SERVER:220 OF.pl Mail X-fer Server
SMTP -> FROM SERVER: 250-mx1.of.pl 250-PIPELINING 250-SIZE 60000000 250-ETRN 250-AUTH LOGIN PLAIN DIGEST-MD5 250 8BITMIME
SMTP -> FROM SERVER:250 Ok
SMTP -> FROM SERVER:250 Ok
SMTP -> FROM SERVER:354 End data with .
SMTP -> FROM SERVER:250 Ok: queued as 910528A0078
Message sent!

Dlaczego więc najnowszy Swift nie odbiera poprawnie odpowiedzi?

Pozdrawiam,
pion
nospor
Cytat
Swift nie odbiera poprawnie odpowiedzi
Jedyne co ci mogę teraz doradzić to przejrzyj kod Swifta, wbij się w miejsce gdzie odbiera odpowiedzi i przejrzyj co dokładnie zwraca serwer.
phpion
Już to robiłem, ale zawsze była możliwość, że to wina serwera. Teraz spróbuję bardziej nad tym przysiąść i namierzyć co i jak. Jeżeli do czegoś dojdę to sam znać.

// Walić to, pogubiłem się. Napisałem maila do autorów biblioteki - jeżeli uzyskam informację to podzielę się nią dla potomnych smile.gif

Nie mam już opcji edycji więc po prostu odpisuję.

Udało mi się! Okazało się, że w takim przypadku konieczne jest wysłanie maila za pomocą metody batchSend(), a nie send(). Może komuś się to przyda...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.