Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: konflikt bibliotek js?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
djbarca
mam taki dziwny problem. zwykle jakoś dawałem sobie rade umieszczając w innej kolejnosci tym razem nie idzie w ten sposob. tnz... mam na stronie wykorzystywane 3 rozne mozna powiedziec skrypty (w necie gdzieś znalazłem)
1. slideitmoo
2. sexyalert
3. draganddrop
moim zdaniem to gdzieś zachodzą jakieś sprzeczności konflikty miedzy tymi bibliotekami jak można to rozwiązać?
  1.  
  2.  
  3. <!-- slide ------------------------------------------------------------------------------>
  4. <script language="javascript" type="text/javascript" src="js/slide/mootools-1.2.1-core.js"></script>
  5. <script language="javascript" type="text/javascript" src="js/slide/mootools-1.2-more.js"></script>
  6. <script language="javascript" type="text/javascript" src="js/slide/slideitmoo-1.1.js"></script>
  7. <!-- slide ------------------------------------------------------------------------------>
  8.  
  9.  
  10. <!-- sexyalert ------------------------------------------------------------------------------>
  11. <script src="js/mootools.js" type="text/javascript"></script>
  12. <script src="js/sexyalert/sexyalertbox.v1.js" type="text/javascript"></script>
  13. <script type="text/javascript">
  14. window.addEvent('domready',function(){Sexy = new SexyAlertBox();});
  15. function potwierdzenie(sciezka,komunikat) {
  16. Sexy.confirm(komunikat, {
  17. textBoxBtnOk: '<?=M385?>',
  18. textBoxBtnCancel: '<?=M386?>',
  19. onComplete:
  20. function(returnvalue)
  21. {
  22. if (returnvalue)
  23. {
  24. window.location.replace(sciezka);
  25. }
  26. }
  27. });
  28. };
  29. </script>
  30. <!-- sexyalert ------------------------------------------------------------------------------>
  31.  
  32.  
  33.  
  34. <!-- draganddrop ------------------------------------------------------------------------------>
  35. <script type="text/javascript" src="js/dragdrop/jquery-1.3.2.min.js"></script>
  36. <script type="text/javascript" src="js/dragdrop/jquery-ui-1.7.1.custom.min.js"></script>
  37.  
  38. <script type="text/javascript">
  39. $(document).ready(function(){
  40. $(function() {
  41. $("#contentLeft ul").sortable({ opacity: 0.6, cursor: 'move', update: function() {
  42. var order = $(this).sortable("serialize") + '&action=updateRecordsListings';
  43. $.post("updateDB.php", order, function(theResponse){
  44. $("#contentRight").html(theResponse);
  45. });
  46. }
  47. });
  48. });
  49. });
  50. </script>
  51. <!-- draganddrop ------------------------------------------------------------------------------>

problem tkwi w tym ze nie chodza wszystkie skrypty. zwykle nie chodzi ten ostatni .. nie wiem patrzylem moze zeby zamiast tych pojedynczych to sciagnac jakiegos full jquery i mootools ale i tak nie dziala... ;/
230005
A próbowałeś z jQuery.noConflict()? http://docs.jquery.com/Using_jQuery_with_Other_Libraries
djbarca
o qrcze biggrin.gif dziala! ... poczatkowo zrobilem zle bo wstawilem tylko
  1. var $j = jQuery.noConflict();
  2.  
  3. $j(document).ready(function(){

w jednym miejscu $j. potem dostawilem w calosci tego i dziala dzieki wielkie winksmiley.jpg +
230005
Nie musisz sobie tworzyć zmiennej $j. Wystarczy tak:

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1.  
  2. jQuery.noConflict();
  3.  
  4. jQuery(document).ready(function($) {
  5. //a tutaj kod w którym możesz normalnie używać $
  6. });
  7.  
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.