Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzanie pinga ( java, flash ? )
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
pgrzelka
Witam

muszę na jednej stronie wstawić sprawdzanie pinga od klienta przeglądającego www do kilku różnych serwerów

rozwiązanie polegające na wywołaniu 'exec(ping ipserwera)' odpada, ponieważ to będzie ping z jednego serwera do drugiego, a ma być od użytkownika do serwera

myślałem jeszcze o rozwiązaniu które sprawdzi ping od serwera do użytkownika, czyli z przeglądarki wysyłam żądanie do serwera, serwer sprawdza pingi i odsyła wynik do przeglądarki, jednak to rozwiązanie ma wadę, jeśli użytkownik ma włączonego firewala to ping nie dojdzie

czy istnieje jakieś rozwiązanie we flashu lub np javie które sprawdzi mi pingi od przeglądarki do serwera?

na tej stronie zastosowano mniej więcej to co chciałbym osiągnąć ( tu nie chce to działać )
http://www.gamesnet.pl/index.php?mod=main&...&sp=network

k0b3
Nie ma nikt na to pomysłu? Mecze się z identycznym problemem spod technologii flash.
icetique
Cytat
myślałem jeszcze o rozwiązaniu które sprawdzi ping od serwera do użytkownika, czyli z przeglądarki wysyłam żądanie do serwera, serwer sprawdza pingi i odsyła wynik do przeglądarki, jednak to rozwiązanie ma wadę, jeśli użytkownik ma włączonego firewala to ping nie dojdzie

Wydaje mi się, że procent osób, które mają tak ustawionego firewalla, żeby nie przyjmował pingów, jest wg mnie bardzo mały, są to pewnie głównie linuksowcy, którzy w iptables mają odrzucanie wiadomości icmp (żeby blokować ping of death czy whatever).
k0b3
Teraz do mnie trafił ten pomysł biggrin.gif wcześniej jak czytałem to tak nie do końca zrozumiałem.

Pobieram sobie adres klienta i od razu chce go pingować. Na localhost wszystko działa, jednak jak wrzuce na serwerek to wyrzuca:
Cytat
Warning: exec() [function.exec]: Unable to fork [ping $IP] in ...............

Czytałem, że to jest wina praw do wykonywania pliku. Praw na serwerze czy praw w kliencie? Jak to zmienić i co jest potrzebne aby to zmienić?
Nie wystarczy php.ini? sad.gif
icetique
Na serwerze.

Jak zmienić? Zależy co za serwer. Obawiam się, że na niektórych (czytaj wirtualnych hostingach) raczej nie będzie to możliwe.
k0b3
załóżmy, że mam bezpośredni dostęp do serwera.
Domyślam się, że konfiguracja pod wywoływanie takich funkcji php różniła by się na serwerze Linuxowym, a Windowsowym?
Jeśli moglibyście przedstawić dwie drogi. Co mam ustawione na swoim serwerze localhost, a co nie jest na maszynie podpiętej do sieci?
icetique
Cytat
wina praw do wykonywania pliku

Musisz wiedzieć jako jaki użytkownik działa PHP bądź apache (nie jestem pewien teraz) i dać mu uprawnienia do wykonywania skryptu pingującego. (Linuks)

Na Windowsie nie wiem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.