Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z rootkitem
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Mefiuu
Witam. Piszę tutaj, aby poprosić Was o pomoc z rootkitem. Wczoraj na laptopie po włączeniu strony forum telefonu nokia zaczął wyskakiwać komunikat, z prośbą o kontynuowanie lub anulowanie. Cały czas dawałem anuluj. Teraz antywirus wyświetla mi że jest w komputerze rootkit. Czytałem, że antywirus go odnajduje dopóki się nie uaktywni, więc chciałbym go usunąć z komputera zanim się uaktywni. Znalazłem opis programu stworzonego do tego celu (Sophos Anti-Rootkit 1.3.1) jednak jest jeden problem. Ten program nie ma w wymaganiach napisanego systemu Vista, na którym pracuje laptop. Mam zatem pytanie czy jest jakiś sposób aby ten program jednak uruchomić pod Vistą? Lub czy jest jakiś inny program do tego ?

Po włączeniu laptopa internet jest przez pewien czas, a później nagle połączenia nie ma i nic się nie da z tym zrobić...

Proszę o pomoc i dziękuję.

P.S. Myślę, że rootkit wziął się z tego forum, gdyż kilka dni wcześniej chciałem na nie wejść z komputera PC i antywirus mi znajdywał tam jakieś wirusy, ale dawałem tylko "przerwij połączenie" i już tam nie wchodziłem, a na laptopie wchodziła moja siostra i nie wiedziała o tym. Antywirus na obydwu komputerach to avast!

Teraz zobaczyłem komunikat avasta! :

Kod
Plik: C:\Windows\system32\drivers\wjmlmf.sys
Typ: Ukryte usługi
Nazwa pasożyta: Win32:Rootkit-gen [Rtk]

Program zaleca natychmiastowe usunięcie go jednak po naciśnięciu usuń nic się nie dzieje...
sztosz
Proponuję użyć tego: http://technet.microsoft.com/en-us/sysinte...s/bb897445.aspx
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.