Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery]Wykonanie akcji na elementach pozostałych - poza klikniętym
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
gcdreak
Witam!

Jak wykonać akcje na elementach pozostałych (poza tym który został kliknięty).

Sprawa wygląda następująco:

mam coś takiego:

1. <ul><li><a href="#"></a></li><li><a href="#"></a></li><li><a href="#"></a></li><li><a href="#"></a></li><li><a href="#"></a></li></ul>

i chcę, żeby po kliknięciu jednej z opcji pozostałe zrobić półprzeźroczyste. Wiem jak zrobić drugą część lecz nie wiem jak je wybrać.

Czadus
Jeżeli do każdego elementu dodałbyś np. unikatową nazwę id, to po kliknięciu, mógłbyś coś wykonać na wszystkich elementach oprócz tego klikniętego. Wygląda to tak:

$("li a[id*=_]:not(#"+$(this).attr("id")+")").fadeTo[...]

W [...] wstawiasz już swoja cala pozostala czesc. Kazdemu elementowi a przypisz id="_[unikatowaLiczba]"

Pisałem z buta, nie testowałem. Możesz sprawdzić.
skowron-line
@Czadus ale po co takie akcje. Po kliknięciu na konkretny element li można pobrać całą kolekcje elementów i prostym warunkiem to załatwić
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. if( element != element_klikniety ) wykonaj działanie
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
seth-kk
@skowron-line mozna jeszcze prosciej za pomoca parent + siblings
skowron-line
Cytat(seth-kk @ 29.01.2010, 00:41:34 ) *
@skowron-line mozna jeszcze prosciej za pomoca parent + siblings

@seth-kk podałem takie dość uniwersalne rozwiązanie pasujące do każdej biblioteki, ponieważ nie znam się na jQuery.
Mootools rulezz winksmiley.jpg
gcdreak
Właśnie siblings o tym zapomniałem

1. $(this).parent('li').css('opacity', '1');
  2. $(this).parent('li').siblings('li').css('opacity','0.8');

Dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.