Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] wyświetlenie po zaznaczeniu checkobxa
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Dziadzia
Witam.

Mam na swojej stronie stworzoną tabelkę w której w której mam checkbox, nazwe itd...
Nad tabelką są stworzone przyciski: info, usuń, edytuj.
Problem polega na tym, że nie wiem jak zrobić coś takiego. Gdy chce sobie oglądnąć jakiś rekord z tabeli zaznaczam jego checkbox i daję info. Jak w tym momencie przesłać dane do kolejnej podstrony o tym, który checkbox był zaznaczony i po tym wyświetlić dane konkretnego rekordu.
Jedyne co na razie wymyśliłem to to, że każdy checkbox ma swój name: "check_nazwa" nazwa jest właśnie z tego samego rekordu.

Z góry dziękuję za pomoc.
yoltz
troche zawile to opisałeś ale chyba najłatwiej będzie osiągnąć to co chcesz w javie daj na checkboxie

<input type="checkbox" onchange="funkcja(this.value)" value="jakaswartosc">

a fukcja w js:

<script>
function funkcja(zmienna){
document.location.href="podstrona.php?zmienna="+zmienna;
}
</script>

i masz wysłane na drugą podstrone value twojego chceckboxa
jesli nie o to chodzilo musisz lepiej wytlumaczyc smile.gif
Dziadzia
To jest jedna rzecz która też mi pomoże. Dzięki smile.gif a dokładniej mi chodzi o:

mam tabelkę:

(checkbox) (nazwa)
1 \_\ cos1
2 \_\ cos2
3 \_\ cos3

oraz przyciski:

INFO EDYTUJ USUŃ

sytuacja wygląda tak:

klikamy sobie w checkboxa np z nazwą cos2, mamy zaznaczony checkbox, klikamy przycisk edytuj no i przeskakuje nam do podstrony w której edytuje się cos2. Tak samo bym chciał jak się zaznaczy kilka checkboxów i da edytuj, żeby właśnie edytował kilka <- analogicznie smile.gif

Mam nadzieję, że lepiej wytłumaczyłem teraz mój problem. smile.gif
yoltz
zrób sobie hidden zmieniaj jego value funkcją w js potem po kliku przekazesz go dalej i na nastepnej stronie potniesz, albo ewentualnie mógłbyś poprostu zrobić submit formularza smile.gif i bedziesz mial wszystko pieknie przekazane
Dziadzia
A co będzie się znajdować w tym hiddenie? jaka wartość? każdy checkbox ma swój unikalny name więc może name ma przechowywać? Lecz jak to zrobić aby to tej właśnie zmiennej zapisał się ten chceckbox który został zaznaczony? Myślałem, żeby to zrobić na onlicku w checkboxie ale nie umiem tego dobrze napisać. Tak samo trzeba rozważyć opcję jak ktoś odkliknie jednego checkboxa i zaznaczy inny. żeby ten dane się podmieniły... Jak możesz napisz proszę kod js.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.