Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kodowanie mali w php proszę o pomoc!
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lestian
Witam

Mam poważny problem z mailingiem na swojej stronie, postaram się wszystko wytłumaczyć jak najlepiej:

Strona stoi na serwerze dedykowanym, oto konfiguracja:

1. Linux - distro suse 11.1 x86
2. Php - v. 5.2.11-0.1.1
3. Apache - v. 2.2.10-2.8.1
4. Mysql - 5.0.67

Aktualnie sytuacja wygląda tak, że wszystko co jest związane z mailingiem jest kodowane i przy odbiorze wiadomości odkodowywane. Problem w tym, że to drugie chyba nie działa i zamiast normalnej poczty w nagłówkach przychodzą niesamowite krzaki, natomiast treść jest ok. Problem jest na tyle duży, że jeśli ktoś wysyła zapytania z formularza kontaktowego to nie jestem w stanie rozpoznać ani nadawcy ani tytułu wiadomości tylko treść. Jak by było mało problemów, to przez te krzaki wszystko ląduje w spamie przez te nieodkodowane nagłówki. Czyli jeśli ktoś wysyła do mnie maila z zewnątrz to wszystko jest bez problemu, nagłówki są w porządku i nic do spamu nie ląduje. Natomiast jeśli wysłać chce newsletter albo ktoś używa formularza kontaktowego ze strony to się zaczyna sajgon, niektórym nawet programy pocztowe kwalifikują wiadomości jako atak phishingowy. Poniżej wklejam kawałej kodu który odpowiada za wysyłanie wiadomości z formularza kontaktowego do mnie ze strony.

Cytat
mail( $this->from, '=?UTF-8?B?' . base64_encode('Formularz kontaktowy: ' . $contact->read('subject') ) . '?=', $contact->read('content'), 'Content-Type: text/plain; charset=utf-8' . "\r\n" . 'Reply-To: =?UTF-8?B?' . base64_encode( $contact->read('from') ) . '?=');

a to co się dzieje jak ktoś przyśle wiadomość z formularza kontaktowego

Cytat
Reply-To: =?UTF-8?B?cGV0MTMwOTc4QHlhaG9vLmRl?=@###########.pl
Message-Id: <20100201181107.0A8B35D2001@##################.pl>
Date: Mon, 1 Feb 2010 19:11:06 +0100 (CET)
From: office@##########.pl (domena)

znakiem # oznaczyłem poufne dane - znajdują się tam dane ściągnięte z localhosta czego tez nie rozumiem

tak wygląda mail który wyślę np z newslettera:

Cytat
Reply-To: =?UTF-8?B?b2ZmaWNlQG1heHJhdGUucGw=?=@#########i.pl
Message-Id: <20100202172137.994598037B@########.pl>
Date: Tue, 2 Feb 2010 18:21:37 +0100 (CET)
From: office@domena.pl (domena)

Witamy

Mam wrażenie że brakuje jakiegoś modułu na serwerze, co najlepsze wszystko działało bez zarzutu i tu trzask prask i nagle wszystkie wiadomości zaczęły lądować do spamu i wszędzie pełno krzaków.
Proszę o pomoc gdyż już załamuję ręce.

pozdrawiam

P.S.
emtiej
mail

Spróbuj też może skorzystać z modułu pear
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.