Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kodowanie w bazie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
jarmiar
cześć

moj problem jest następujący:

mam w bazie danych mysql system porównywania napisów na utf8_polish_ci, na stronie jest kodowanie utf8, polskie znaki się wyświetlają elegancko, niestety po wejściu do PMA są tam krzaki. Jak chcę wyeksportować baze i ponownie ją zaimportować wtedy na stronie są również krzaki, ale jak dodam cos w panelu administracyjnym mojej strony(cms) to wtedy się polskie znaki już wyświetlają.

co robić, aby w PMA oraz podczas eksportu były również polskie znaki?
Athlan
Muszą być identyczne następujące kodowania znaków:

1. SET NAMES na początku połączenia,
2. kodowanie tabeli,
3. kodowanie pojedynczego pola,
4. kodowanie pliku, który wysyła zapytanie (np. plik .php musi być w utf, jeżeli wysyła dane utf).

Jak już wejdziesz w PMA, musisz ustawić kodowanie na takie samo, jak kodowanie tabel. Poza tym zaleca się kodowanie utf8 (latiny czasem nie działają poprawnie).

Baza była przerzucana?
jarmiar
jak dodam w PMA dane z polskimi znakami, wtedy w PMA wyświetlają się poprawnie , natomiast na stornie przy kodowaniu ytf8 są krzaki. Jak zmienie kodowanie na stronie na iso-8859-2 wtedy się wyświetlają, czy faktycznie jedyną przyczyną może być to że w ktoryms z plikow jest kodowanie ansi? mam wykonane SET NAMES utf8
Athlan
Na 100% masz rozbieżność między kodowaniem połączenia, kodowaniem tabel lub kodowaniem wysyłanych (odbieranych) danych. Sprawdź wysyłane dane.
jarmiar
chyba rozwiązałem problem

problem pogał na tym, że ja dawałem set names na początku głównej klasy a to trzeba było jeszcze w poszczególnych metodach i klasach children.

dzięki za pomoc mimo wszystko
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.