jarmiar
6.02.2010, 15:29:09
cześć
moj problem jest następujący:
mam w bazie danych mysql system porównywania napisów na utf8_polish_ci, na stronie jest kodowanie utf8, polskie znaki się wyświetlają elegancko, niestety po wejściu do PMA są tam krzaki. Jak chcę wyeksportować baze i ponownie ją zaimportować wtedy na stronie są również krzaki, ale jak dodam cos w panelu administracyjnym mojej strony(cms) to wtedy się polskie znaki już wyświetlają.
co robić, aby w PMA oraz podczas eksportu były również polskie znaki?
Athlan
6.02.2010, 15:36:16
Muszą być identyczne następujące kodowania znaków:
1. SET NAMES na początku połączenia,
2. kodowanie tabeli,
3. kodowanie pojedynczego pola,
4. kodowanie pliku, który wysyła zapytanie (np. plik .php musi być w utf, jeżeli wysyła dane utf).
Jak już wejdziesz w PMA, musisz ustawić kodowanie na takie samo, jak kodowanie tabel. Poza tym zaleca się kodowanie utf8 (latiny czasem nie działają poprawnie).
Baza była przerzucana?
jarmiar
6.02.2010, 16:07:31
jak dodam w PMA dane z polskimi znakami, wtedy w PMA wyświetlają się poprawnie , natomiast na stornie przy kodowaniu ytf8 są krzaki. Jak zmienie kodowanie na stronie na iso-8859-2 wtedy się wyświetlają, czy faktycznie jedyną przyczyną może być to że w ktoryms z plikow jest kodowanie ansi? mam wykonane SET NAMES utf8
Athlan
6.02.2010, 16:09:48
Na 100% masz rozbieżność między kodowaniem połączenia, kodowaniem tabel lub kodowaniem wysyłanych (odbieranych) danych. Sprawdź wysyłane dane.
jarmiar
6.02.2010, 17:44:47
chyba rozwiązałem problem
problem pogał na tym, że ja dawałem set names na początku głównej klasy a to trzeba było jeszcze w poszczególnych metodach i klasach children.
dzięki za pomoc mimo wszystko
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.