Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [javascript]kilkakrotne/jednoczesne uruchamianie funkcje
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
faran
Witam,
mam problem z kilkakrotnym jednoczesnym uruchamianiem funkcji ajax. Funkcja łączy się ze skryptem php i zwraca komunikat w zależności od wygenerowanej informacji.

Przykład...
Kod
function start() {
var hej='';
//tresc funkcji
                       }

Jeśli uruchomię funkcję start kilkakrotnie w tym samym czasie to wartość zmiennej hej będzie się zmieniać w zależności od tego co zwróci 'treść funkcji' i niby wszystko jest dobrze, tylko jeśli zostanie zwrócona różna wartość przez 'treść funkcji' to mimo tego że są to osobne uruchomienia funkcji 'start' to się nanoszą i kasują wartość zmiennej 'hej'.... Jaki taki problem rozwiązać ?.
Chyba trochę zagmatwałem, ale może da się to zrozumieć.

Dokładny przykład:
Kod
function start2(napis) {

//sekundowa pauza

alert(napis);
         }

function aaa() {
    start2('eno1');
    setTimeout("aaa()", 200);
    }

function bbb() {
    start2('eno2');
    setTimeout("bbb()", 1000);
    }

Jeśli będą działać jednocześnie funkcje aaa i bbb to wartości (zmienna napis) dla funkcji start2 będą się nanosić...
tvister
Jeżeli zmienna hej jest tekstowa to:
Zmienną hej ustaw jako globalną a następnie dodawaj do jej zawartości pozostały ciąg. np
tekst += tekst_nastepny;
faran
Właśnie czytam na ten temat i wychodzi, że ta zmienna hej to działa jak globalna, a ja chce aby była lokalna....
tvister
Niestety musi być globalna.
Chyba że zamiast zmiennej użyjesz odwołania się do elementu na stronie i za każdym
wykonaniem ajax-a treść będzie aktualizowana o dodatkowe dane.
Ostatnia możliwość to wyposażyć skrypt ajax-a o dodatkowy parametr w którym
umieszczona będzie treść zwrócona podczas poprzedniego wywołania ajax-a.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.