Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Excel - mała pomoc
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Fifi209
Witam, mam taki mały problem:

1. Losuję liczbę funkcją LOS()
2. Następnie tą liczbę mnożę razy sto.

Mam podany przedział, powiedzmy:
1-31

Sprawdzam, czy wylosowana liczba mieści się w tym przedziale i teraz mam problem:

Jeżeli się mieści to muszę sprawdzić na liście "ignorowanych" liczb czy tam przypadkiem nie wstępuje, jeżeli nie występuje to ją wyświetlam, w przeciwnym wypadku muszę wylosować nową (jak?!).

Tak samo, gdy liczba nie mieści się w przedziale, muszę losować nową.

Losowanie nowej - musi odbywać się tak długo, aż będzie spełniała wszystkie warunki.

Nie mam pojęcia jak to zrobić, w php bym po prostu zapętlił funkcję w sobie.

P.S. Jak działa WYSZUKAJ lub WYSZUKAJ.PIONOWO? Bo nie potrafię zrozumieć zasady działania tych funkcji, dla liczb niepasujących i tak potrafią coś wyświetlić.
zegarek84
Cytat(fifi209 @ 10.02.2010, 18:37:24 ) *
Witam, mam taki mały problem:

1. Losuję liczbę funkcją LOS()
2. Następnie tą liczbę mnożę razy sto.

Mam podany przedział, powiedzmy:
1-31

Sprawdzam, czy wylosowana liczba mieści się w tym przedziale i teraz mam problem:

Jeżeli się mieści to muszę sprawdzić na liście "ignorowanych" liczb czy tam przypadkiem nie wstępuje, jeżeli nie występuje to ją wyświetlam, w przeciwnym wypadku muszę wylosować nową (jak?!).

Tak samo, gdy liczba nie mieści się w przedziale, muszę losować nową.

Losowanie nowej - musi odbywać się tak długo, aż będzie spełniała wszystkie warunki.

Nie mam pojęcia jak to zrobić, w php bym po prostu zapętlił funkcję w sobie.

excel to czysta matematyka winksmiley.jpg - trochu inną logiką tutaj trzeba się poruszać... dodam jeszcze, że na samych wzorach i to w jednej komórce da się wykonać złożone obliczenia i to w pętli - zaraz wspomnę (ale na tamtym sposobie funkcje inaczej działają - trzeba będzie to zrozumieć winksmiley.jpg )....

jak już wspomniałem to matematyka... niestety od ręką mam openoficc'a (calk), więc nazwy niektórych funkcji trochę czasem się różnią ale to ich odszukasz w określonym dziale - podobnie jest jeśli podaje rozwiązanie z angielskimi nazwami a druga osoba kożysta z polskiej wersji ;p - niestety na forum tutaj nie da się załączać załączników ;/...

z tego co napisałeś zrozumiałem, iż chcesz wylosować liczbę całkowitą od 1 do 31 bez zera - oto wzór (dopasuj nazwę - jeśli nie będzie taka sama to szukaj podobnej funkcji):
- najprościej =RANDBETWEEN(1;31)
- z użyciem los() =ZAOKR.GÓRA(31*LOS();0)
a teraz tak - los() losuje od 0 do 1, mnożymy razy cyfra i odpowiednio zaokrąglamy - istnieje możliwość określenia dolnej granicy winksmiley.jpg - matematyka winksmiley.jpg
Cytat(fifi209 @ 10.02.2010, 18:37:24 ) *
P.S. Jak działa WYSZUKAJ lub WYSZUKAJ.PIONOWO? Bo nie potrafię zrozumieć zasady działania tych funkcji, dla liczb niepasujących i tak potrafią coś wyświetlić.

gdy wybierzesz daną funkcję kliknij F1 - w pomocy pokaże się od razu opis danej funkcji - piszę to dlatego, że te funkcje mają np. jeszcze typ wyszukiwania i jest wiele funkcji z dodatkowymi argumentami, a office z tego co wiem od calka ma lepszą dokumentację (a i tu jest dobrze udokumentowane) - będziesz miał opisane co i jak z przykładami...

wracając do pętli to jest też coś takiego jak formuły tablicowe dzięki czemu można zastosować logikę na "pętlach" - formułę trzeba zatwierdzić przez naciśnięcie crlt+shift+enter - warto i tu poszerzyć wiedzę gdyż to daje bardzo duuuuże możliwości winksmiley.jpg - dla przykładu jak dobrze się napisze formułkę tablicową na bazie funkcji tylko suma() to w wyniku można otrzymać nawet lepszy odpowiednik funkcji licz.jeżeli() - wszystko zależy czego się potrzebuje winksmiley.jpg

polecę tutaj forum na którym za bardzo nie znają się na pozycjonowaniu i na którym daaaawno mnie tam nie było ale co do excela jest świetne i dużo tam przykładów znajdziesz - z excela z tamtąd można wiele się nauczyć winksmiley.jpg :
http://www.excelforum.pl/
pozdro winksmiley.jpg

PS. ponowne przeliczenie formułki w danej komórce to F9 winksmiley.jpg
Fifi209
Hmm, a istnieje możliwość "odświeżenia" komórki w przypadku, gdy funkcja jeżeli zwróci false?
zegarek84
i tak i nie (niestety nie da się jednoznacznie odpowiedzieć ;/ ;p ;] ) - zależy jakie masz wymagania i co może zastąpić to "odświeżenie".... gdyż jeśli typowe automatyczne odświeżenie równoznaczne np. z naciśnięciem klawisza F9 to takie a nawet znacznie większe efekty można osiągnąć tylko w VBA (którego znam tylko podstawy i z niego rezygnowałem gdyż korzystam z open oficc'a - i niestety VBA w calku jest całkiem inne niż w excelu i nie kompatybilne ;/ - co mnie zniechęciło gdyż większość korzysta z excela a ja rezygnowałem z excela więc i żeby dało się to działające zrobić podciągnąłem się bardziej w formułąch tablicowych - ale i tu czasem z excelem były drobne rozbieżności - jednak na ogół nie licząc wykresów z open ofica do excela można exportować wszystko)... zaś jeśli chodzi Ci o drobniejszą funkcjonalność to wystarczy tylko albo zagnieździć funkcję jeżeli w jeżeli albo formułę tablicową odpowiednio ułożyć... a i przypomnę, że w starym excelu można było zagnieździć w głąb do 9 bodajże formuł - ograniczenie to można obejść rozbijając odpowiednie części na różne komórki - w nwszych wersjach albo nie ma ograniczenia albo jest ono znacznie większe... excel ma tez wady i minusy - dla historyków stare wersje mało przydatne (nie wiem czy w nwszych to poprawili) gdyż rok poniżej 1900 roku traktuje jako tekst i trzeba kombinować (i tu lepiej wypada calk - ale i on ma wady - ogólnie remis ;p )

w dużym skrócie na samych formułkach nie da się odświeżać czy zapisywać danych - tylko je przedstawić w zmienionej obliczonej postaci - a jeśli chcesz trwałe efekty to musisz skopiować i wkleić specjalnie tylko wartości... zaś jeśli chcesz coś więcej oprócz formuł tablicowych pozostaje VBA (które w sumie nie jest trudne) - dawniej jak kożystałem z excela było kilka dobrych podstawowych tutoriali w necie z VBA pod excela (podstawy - ale one wystarczą a reszte można różnie doszukać)....

forum do którego podałem wyżej linka jest sporą skarbnicą wiedzy - przeglądaj ciekawsze tematy starsze (wyrywkowo te co Cię zaciekawią) i są tam załączniki - możesz przeanalizować rozwiązania i posty - a u góry gdzieś jest przypięty temat z podstawowymi bodajże pytaniami/trickami... tam bardzo szybko jeśli będziesz chciał zrozumiesz formuły tablicowe (a jest w nich pewien urok - gdyż one choć dostępne dla każdego i choć dają duże możliwości do obliczeń nie są znane "zwykłemu" użytkownikowi excela) - oczywiście jest tam też dużo przykłądów rozwiązań problemów w VBA jeśli na jakieś kody w tym języku chciałbyś zerknąć...

minus tamtego forum jest taki, że z seo to oni w ogóle się nie znają i na tamto forum dawniej trafiłem właśnie przez linki sponsorowane w google - dlatego nie ma tam masy użytkowników - jednak jeśli chodzi o excela sa oni pomocni i na sporym poziomie wiedzy...

jakby nie było ktoś tam z poza forum zadał pytanie - no może spostrzeżenie - nie wiem jak to nazwać - jeśli się robi mocno złożone formułki a nawet "aktywne filtry" na formułkach - tylko żeby mnie źle nie zrozumieć gdyż sam excel oferuje gotowe filtry - ale w niektórych rzypadkach są one nie wystarczające - to jakby nie było trzeba podejść do wielu rozwiązań z algorytmem - czylii było też określenie, że tamci użytkownicy w zasadzie też są programistami...

jeśli chcesz nabyć jakąś wiedzę w excelu (a to się przydaje gdyż ntko będziesz liczył w php i nie wszędzie masz interpreter - a nieraz jeśli masz mało danych to choć mniej to optymalne bedzie to lepiej to na formułąch tablicowych zrobić bo wielkiej różnicy od wydajniejszych języków nie zauważysz - a excel na tyle popularny i widzę, że masz szerokie zainteresowania programistyczne, to możesz też liznąć VBA - zacznij od nagrywania makr typu kopiuj i wklej [ale lepiej w pierw formułki tablicowe winksmiley.jpg ]....

i teraz nie wiem na jakim poziomie jesteś z samym excelem - jeśli początkujący to na ten link nie musisz wchodzić co teraz podam - jak to nazwać - większość osób co znam nie umie tego zrobić co jest w tych linkach a niby z excela umieją kożystać - aczkolwiek to też nie poziom formuł tablicowych i nawet o nich nie jest wspomniane - po więcej lukniesz na forum a trochu lepsze podstawy to na filmikach mojej szkoły (nie studiuję informatyki ;p) [obejrzeć nie zaszkodzi - a trochu lepsze podstawy tam są przedstawione - pod podanym linkiem do filmików są ćwiczenia - jak chcesz to możesz robić na bierząco z filmikiem prędzej zapamiętasz - niestety pod calka ;p - ale też na excela to się nadaje ;p]:
http://www.inf.sgsp.edu.pl/lab/filmiki/filmiki.php#calc

sory za tak dłuuuugą i nie jednoznaczną odpowiedź ;p
Cysiaczek
Przenoszę na subforum Komputery i Oprogramowanie.
+10 ~fifi209
Fifi209
Problem swój rozwiązałem po kilku(?) godzinach... Pomogła mi dokumentacja i link do forum, który mi podałeś. (można było podpatrzeć kilka rozwiązań) Dlatego, też dostałeś, zasłużony "pomógł".

Pozdrawiam, dziękuję za chęci.
zegarek84
Cytat(Cysiaczek @ 10.02.2010, 23:53:34 ) *
Przenoszę na subforum Komputery i Oprogramowanie.
+10 ~fifi209

sorki ale tutaj go będę bronił ;p - pewnie dostanę warna ale co mi tam ;p - niektórzy nieraz zasłużyli a im się upiekło... i najbardziej zadziwiające, że warn za zły działquestionmark.gif

już lepszy oftopick/ czy inne - jakoś tak byłoo niż jakby wrzucił do php [wtedy można spokojnie warna zrozumieć ;p] - ale sorki - było temat skasować albo po prostu przenieść - dużo roboty nie było a tym bardziej patrząc na jego profil to tak jak ja on raczej staromagać a nie pytać o rozwiązania - co za tym idzie nie koniecznie musi znać niuansy związane z regulaminem - pisząc niuansy mam na myśli, że dał do tematu "inne" - ale przecież nie dał do tematów typu php!!!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.