Cytat(fifi209 @ 10.02.2010, 18:37:24 )

Witam, mam taki mały problem:
1. Losuję liczbę funkcją LOS()
2. Następnie tą liczbę mnożę razy sto.
Mam podany przedział, powiedzmy:
1-31
Sprawdzam, czy wylosowana liczba mieści się w tym przedziale i teraz mam problem:
Jeżeli się mieści to muszę sprawdzić na liście "ignorowanych" liczb czy tam przypadkiem nie wstępuje, jeżeli nie występuje to ją wyświetlam, w przeciwnym wypadku muszę wylosować nową (jak?!).
Tak samo, gdy liczba nie mieści się w przedziale, muszę losować nową.
Losowanie nowej - musi odbywać się tak długo, aż będzie spełniała wszystkie warunki.
Nie mam pojęcia jak to zrobić, w php bym po prostu zapętlił funkcję w sobie.
excel to czysta matematyka

- trochu inną logiką tutaj trzeba się poruszać...
dodam jeszcze, że na samych wzorach i to w jednej komórce da się wykonać złożone obliczenia i to w pętli - zaraz wspomnę (ale na tamtym sposobie funkcje inaczej działają - trzeba będzie to zrozumieć

)....
jak już wspomniałem to matematyka... niestety od ręką mam openoficc'a (calk), więc nazwy niektórych funkcji trochę czasem się różnią ale to ich odszukasz w określonym dziale - podobnie jest jeśli podaje rozwiązanie z angielskimi nazwami a druga osoba kożysta z polskiej wersji ;p - niestety na forum tutaj nie da się załączać załączników ;/...
z tego co napisałeś zrozumiałem, iż chcesz wylosować liczbę całkowitą od 1 do 31 bez zera - oto wzór (dopasuj nazwę - jeśli nie będzie taka sama to szukaj podobnej funkcji):
- najprościej
=RANDBETWEEN(1;31)- z użyciem los()
=ZAOKR.GÓRA(31*LOS();0)a teraz tak - los() losuje od 0 do 1, mnożymy razy cyfra i odpowiednio zaokrąglamy - istnieje możliwość określenia dolnej granicy

- matematyka

Cytat(fifi209 @ 10.02.2010, 18:37:24 )

P.S. Jak działa WYSZUKAJ lub WYSZUKAJ.PIONOWO? Bo nie potrafię zrozumieć zasady działania tych funkcji, dla liczb niepasujących i tak potrafią coś wyświetlić.
gdy wybierzesz daną funkcję kliknij F1 - w pomocy pokaże się od razu opis danej funkcji - piszę to dlatego, że te funkcje mają np. jeszcze typ wyszukiwania i jest wiele funkcji z dodatkowymi argumentami, a office z tego co wiem od calka ma lepszą dokumentację (a i tu jest dobrze udokumentowane) - będziesz miał opisane co i jak z przykładami...
wracając do pętli to jest też coś takiego jak formuły tablicowe dzięki czemu można zastosować logikę na "pętlach" - formułę trzeba zatwierdzić przez naciśnięcie crlt+shift+enter - warto i tu poszerzyć wiedzę gdyż to daje bardzo duuuuże możliwości 
- dla przykładu jak dobrze się napisze formułkę tablicową na bazie funkcji tylko suma() to w wyniku można otrzymać nawet lepszy odpowiednik funkcji licz.jeżeli() - wszystko zależy czego się potrzebuje

polecę tutaj forum na którym za bardzo nie znają się na pozycjonowaniu i na którym daaaawno mnie tam nie było ale co do excela jest świetne i dużo tam przykładów znajdziesz - z excela z tamtąd można wiele się nauczyć

:
http://www.excelforum.pl/ pozdro

PS. ponowne przeliczenie formułki w danej komórce to F9