Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Smarty moduł {mailto}
Forum PHP.pl > Forum > PHP
eki
Witam!
Zakupiłam skrypt, który w swojej funkcjonalności ma wysyłanie maili do użytkowników (rejestracja,powiadomienia). Cały system jest oparty o szablony Smarty i korzysta z dołączonej funkcji mailto. Niestety żadne maile nie docierają do skrzynek (nawet do spamu) ani nie wyświetla się błąd na stronie o błędzie.
Według producenta skrypt powinien działac.

Czy to może byc kwestia ustawień serwera?
hmmm po stronie serwera wszystko w porządku.
niestety nie znam się zupełnie na Smarty,dlatego proszę o pomoc

fragment pliku forgotPassword.php
  1. if(mysql_num_rows($wynik) > 0) {
  2.  
  3. mysql_query("UPDATE users SET password='$haslo' WHERE email='$email' AND status='2'");
  4. $tpl->assign('PASSWORD', $hasloczytelne);
  5. mail($email, "Przypomnienie hasła - $APP_URL", $tpl->fetch('mail/mail_forgotPassword.tpl.html'), $APP_EMAIL_HEADER);
  6. showMessage('successForgotPassword');
  7.  
  8. } else {
  9.  
  10. showMessage('errorForgotPassword');
  11.  
  12. }

plik mail_forgotPassword.tpl.html
  1. <head>
  2. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
  3. <title>Przypomnienie hasła</title>
  4. </head>
  5. <body>
  6. <div style="border-bottom: 1px dotted #D3D3D3; border-top: 1px dotted #D3D3D3; height: 40px; line-height: 40px;">
  7. <h1 style="font-size: 1.2em; margin: 0px;"><a href="http://{$APP_URL}" style="color: #000;"><span style="font-weight: bold; color: #008FD3">{$APP_URL}</span></a></h1>
  8. </div>
  9. <h1 style="font-size: 1.1em">Przypomnienie hasła</h1>
  10. Witaj,<br/>
  11. Twoje nowe hasło do serwisu to <strong style="color: #008FD3">{$PASSWORD}</strong><br/>
  12. Zaloguj się do serwisu za pomocą tego hasła. Pamiętaj, że zawsze możesz je zmienić po zalogowaniu w sekcji Moje ogłoszenia &raquo; Ustawienia &raquo; Zmień hasło<br/>
  13. <hr />
  14. Pozdrawiamy,<br />
  15. zespół <strong>{$APP_URL}</strong>
  16. </body>
  17. </html>

Savail
Slyszalem gdzies ze niektore serwery blokuja funkcje mailto...
Dla mnie raz nawet zawieszono konto za jej uzywanie, jako niby spamm, ale pozniej sie wszystko wyjasnilo
Jesli potrzebujesz jakiegos darmowego serwera z php i nie blokujacym mailto, to polecam 000webhost
eki
rozmawiałam z adminem i sprawdzałam phpinfo(), funkcja mail nie jest zablokowana sad.gif
ktosiu
nie mam zbyt dużego doświadczenia jeżeli chodzi o PHP, właściwie można powiedzieć, że niedawno zacząłem z nim zabawę.
jedyne co przychodzi mi do głowy to dodać kawałek kodu i sprawdzić czy nie wywali żadnego komunikatu

1. mail($email, "Przypomnienie hasła - $APP_URL", $tpl->fetch('mail/mail_forgotPassword.tpl.html'), $APP_EMAIL_HEADER);

zamień na
  1. if mail($email, "Przypomnienie hasła - $APP_URL", $tpl->fetch('mail/mail_forgotPassword.tpl.html'), $APP_EMAIL_HEADER){
  2. echo 'wyslane';
  3. }
  4. else {
  5. echo 'nie można wysłać';
  6. }

ewenutalnie spróbuj wyświetlić
  1. echo $tpl->fetch('mail/mail_forgotPassword.tpl.html')

może coś w szablonie jest rąbnięte
chomiczek
@ktosiu przecież kolega nad Twoim postem napisał, że funkcja mail() jest wyłączona..
a czemu nie użyć phpmailera z autentyfikacją smtp??
ktosiu
może ja czytać nie umiem:/... ale wydaje mi się że to nie kolega - tylko koleżanka, i że funkcja nie jest wyłączona
Cytat(eki @ 11.02.2010, 08:51:19 ) *
rozmawiałam z adminem i sprawdzałam phpinfo(), funkcja mail nie jest zablokowana sad.gif

... zresztą nieważne
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.