Co się bardziej opłaca? Kolorować składnię po stronie serwera, czy przeglądarki?
Po stronie serwera
- Kod przychodzi od serwera już pokolorowany.
- Można zarżnąć serwer. Rozwiązanie - tworzyć cache artykułów lub innych elementów w serwisie. Wtedy odpala się tylko raz po każdej zmianie.
- Stosunek treści do kodu jest mniejszy, zatem pozycja artykułów lub całego serwisu w wyszukiwarkach może spaść.
- Artykuły ładują się dłużej - więcej kodu do przesłania.
- Dużo opcji konfiguracyjnych
Po stronie przeglądarki
- Odciążamy serwer - kod jest kolorowany u internauty.
- Za pierwszym razem artykuł ładuje się dłużej (trzeba pobrać bibliotekę do kolorowania), ale przy kolejnych wejściach przeglądarka wczytuje plik .js z cache.
- Kto ma wolny sprzęt lub starą przeglądarkę, kolorowanie dużych bloków kodu może zająć nawet kilka sekund.
- Bardziej uniwersalne podejście - można dołączyć bibliotekę praktycznie wszędzie bez większych modyfikacji po stronie serwera.
- Kolorowanie jest dokonywane za każdym razem (niby można wczytywać z localStorage, ale jeszcze nie spotkałem się z taką funkcją)
To nie wszystkie argumenty. Liczę na Wasze rady

Po stronie serwera najbardziej znany jest rozbudowany GeSHi.
Po stronie przeglądarki - SyntaxHighlighter, Highlight.js, Jush, Prettify...
Syntax Highlighter
Obecnie najpopularniejsza biblioteka. Niektóre rozwiązania mi się w niej nie podobają, np. zaznaczanie tekstu wraz z numerami linii (wiem, że to da się obejść i nie trzeba dodatkowych opcji "pokaż źródło"), obiekt Flash... Zajmuje dość dużo miejsca. Prawdopodobnie brak wykrywania kodu.
Highlight.js
Też popularny skrypt. Automatycznie wykrywa język. Zajmuje mniej miejsca od poprzednika. Jednak wydajność pozostawia wiele do życzenia - kolorowanie dużej ilości długich fragmentów kodu trwa nawet kilka sekund.
Google Code Prettify
Korzysta z niej najnowsza wersja IP.Board. Podobno radzi sobie dobrze, gdy nie określimy języka. W porównaniu do poprzedników biblioteka jest bardzo lekka. Napędza Google Code. Wygląd kodu przyzwoity.
Jush
Też ciekawa biblioteka, ale obsługuje tylko języki webowe. Po skompresowaniu zajmuje ponad 100 KB.
Najbardziej jestem przekonany do Highlight.js i Prettify. W grę wchodzi też Geshi lub inna serwerowa biblioteka. Zachęcam do dyskusji - na pewno przyda się innym uczestnikom forum

Może znacie jakieś ciekawsze biblioteki?