Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nieklikalne pole formularza pod IE
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Calavior
Witam,

Ostatnio miałem do pocięcia i okodowania stronę i mam jeden problem. Na stronie www(.)testsite2010(.)cba(.)pl/contact.php mam formularz w którym pod ogólnie Internet Explorerem (każdą wersja) nie da się kliknąć pola do wypełnienia. Jedyny sposób aby je uaktywnić to przejść do niego przyciskiem "Tab". Pod wszystkimi innymi przeglądarkami (Firefox, Opera, Chrome) wszystko działa jak należy.
Wie ktoś dlaczego tak się dzieje i jak to rozwiązaćquestionmark.gif

Z góry dzięki...
szalik
Zmień kod na Strict i zastosuj się do tego http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%...lidator%2F1.654
Calavior
Dzięki za pomoc ale dalej nie wiem co teraz mam zrobić żeby ten formularz działał... :/

1. <div style="position:absolute;left:571px;top:200px;width:409px;height:252px;z-index:16">
  2. <form method="post" action="<?php echo basename(__FILE__); ?>" enctype="multipart/form-data" id="Form1" onsubmit="return Validatecontactform(this)">
  3. <div style="position:absolute;left:24px;top:20px;width:43px;height:16px;z-index:0;text-align:left">
  4. <span style="color:#000000;font-family:Arial;font-size:13px;">Name:</span></div>
  5. <input type="text" id="Editbox1" style="position:absolute;left:79px;top:14px;width:299px;height:18px;border:0px #C0C0C0 solid;background-color:transparent;font-family:Arial;font-size:13px;z-index:1" name="Name:" value=""/>
  6. <div style="position:absolute;left:25px;top:62px;width:52px;height:16px;z-index:2;text-align:left">
  7. <span style="color:#000000;font-family:Arial;font-size:13px;">Email:</span></div>
  8. <input type="text" id="Editbox2" style="position:absolute;left:79px;top:63px;width:239px;height:18px;border:0px #C0C0C0 solid;background-color:transparent;font-family:Arial;font-size:13px;z-index:3" name="Email:" value=""/>
  9. <textarea name="Message:" id="TextArea1" style="position:absolute;left:79px;top:112px;width:306px;height:68px;border:0px #C0C0C0 dotted;background-color:transparent;font-family:Arial;font-size:13px;z-index:4" rows="3" cols="45"></textarea>
  10. <input type="submit" id="Button1" name="" value="Send message" style="position:absolute;left:91px;top:204px;width:96px;height:25px;border:0px #000000 dotted;background-color:transparent;color:#FFFFFF;font-family:Arial;font-size:13px;z-index:5"/>
  11. <div style="position:absolute;left:9px;top:106px;width:63px;height:16px;z-index:6;text-align:left">
  12. <span style="color:#000000;font-family:Arial;font-size:13px;">Message:</span></div>
  13. </form>
  14. </div>

To jest kod formualrza a poniżej błąd jaki dostaje podczas walidacji:

1. document type does not allow element "input" here; missing one of "ins", "del", "h1", "h2", "h3", "h4", "h5", "h6", "p", "div", "address", "fieldset" start-tag
  2.  
  3. The mentioned element is not allowed to appear in the context in which you've placed it; the other mentioned elements are the only ones that are both allowed there and can contain the element mentioned. This might mean that you need a containing element, or possibly that you've forgotten to close a previous element.
  4.  
  5. One possible cause for this message is that you have attempted to put a block-level element (such as "<p>" or "<table>") inside an inline element (such as "<a>", "<span>", or "<font>").

Z tego co zrozumiałem to albo nie zamknąłem znacznika (co sprawdziłem i nic takiego nie zauważyłem) albo umieściłem element blokowy w liniowym, czego też nie zauważyłem... Więc o co chodzi??

pomóżcie ktoś proszę... to bardzo pilna sprawa

ref
Burned
Input nie może występować tam gdzie występuje. Tak jak jest tam napisane musisz zamknąć go wewnątrz np div, fieldset, itd.
Co do problemu - czy używasz iepngfix na stornie - to coś potrafi powodować takie dziwne błędy.

ps. straszny burdel w tym kodzie - poprzenosiłbyś style do osobnego pliku.
tehaha
Z style dla text input i dla textarea wywal background-color:transparent i powinno już działać
Calavior
Cytat(tehaha @ 17.02.2010, 00:45:17 ) *
Z style dla text input i dla textarea wywal background-color:transparent i powinno już działać

wielkie thx biggrin.gif wywaliłem to transparent i faktycznie zaczęło działać biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.