Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Model bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
quality
Witam
Mysle nad koncepcja modelu bazy danych.
Mam 2 tabele 'artykuly' i ' sondy', chcialbym teraz aby umozliwic glosowanie na sondy i artykuly.
Czy musze zrobic dwie osobne tabele 'glosowanie' dla kazdej z tych tabel czy moge np stworzyc jedna tabele 'glosowanie' i dodac klucze obce 'id_artykul' i 'id_sonda' i mozliwosc dodawania wartosci NULL do oby dwu.
W ten sposob mam jedna tabele z glosami i jesli w 'id_artykul' bedzie NULL bede wiedzial ze glosy naleza do sond.

Czy ten sposob jest wydajny ?

A i jeszcze jedno w DBDesigner nie moge edytowac wartosci dla kluczy obcych, np nie moge ustawic NULL dla 'id_artykul' . Macie na to jakis sposob ?

Pozdrawiam
skowron-line
To id_sonda i id_artykul zostaw i wypełniaj żebyś wiedział na który artykuł i którą sondę jeżeli będzie więcej niż jedna oddano głos a po prostu daj sobie flagę np
typ enum('0','1'); lub tinyint(1) gdzie 0 - sonda 1 - artykuł.
quality
Rozumiem ze chodzi Ci o zostawienie jednego id i w zaleznosci od typ bedzie to id artykulu albo sondy ?

Jesli tak to ten sposob zupelnie odpada poniewaz tutaj nie moglby polaczyc relacja tych tabel na czym bardzo mi zalezy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.