Witam,
kiedyś widziałem na jakiejś stronie, która nie miała na 100% wstawek flash, jak odgrywana jest animacja gifów na zdarzenia mouseover i mouseout.
Ciekaw jestem jak to działało, bo przynajmniej tak mi się zdawało że to gify a nie wieeeeeele obrazków podmienianych 12/s

Wie ktoś czy i jak to zrobić?
wookieb
19.02.2010, 21:24:29
Pokaż adres strony. Dodatkowo, jeżeli np dasz zwykły obrazek jpg i potem zamienisz go na gifa to bedzie taki sam efekt.
Znalazłem stronę, to ta gra z ogródkiem i krasnalami, zielone imperium.
Właśnie przeszukałem obrazki, jest jeden sztywny JPG z widokiem wyjsciowym, i 2 gify, jeden z animacja mouseover a drugi z animacja mouseout. Oczywiscie GIFy mają loop, więc jak oni nimi sterują żeby po jednokrotnym przejsciu się zatrzymała animacja, no i zeby się zaczela od 1 klatki?
wookieb
19.02.2010, 21:53:43
Ale ja Cię prosiłem o adres a nie co na niej jest...
niestety bedziesz musial sie zarejestrowac zeby zobaczyc o co chodzi:
zieloneimperium.pl
Na forum (forum.zieloneimperium.pl) jest w FAQ / GFX paczka grafik uzytych na stronie.
wookieb
20.02.2010, 00:05:10
Można stworzyć gify, które animację odtwarzają 1 lub x razy, albo chodzą w nieskończoność.
Myślisz że taka akcja zadziała?
1. sztywna grafika
2. mouseover -> podmiana grafiki na animowaną raz
3. mouseout -> podmiana grafiki na animowaną raz, wstecz.
Tylko czy GIF co podmianę będzie się animował od początku, czy zostanie za drugim razem, pokazany już w pozycji końcowej...
wookieb
20.02.2010, 00:44:46
Gif będzie się animował od początku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.