Cześć, zastanawiam się jak podzielić aplikację na frontend i backend. Do głowy wpadło mi kilka pomysłów, ale z chęcią poznałbym wasze rozwiązania. Przedstawię wam owoce moich rozmyślań winksmiley.jpg

1. Podkatalogi w folderze classes/controller
- dla backendu tworzymy folder classes/controller/backend/
- dla frontendu nie tworzymy nowego folderu, umieszczając klasy w classes/controller, albo tworzymy folder frontend

Przyznam szczerze, że nie analizowałem tego przypadku, po stwierdzeniu wygrzebanym gdzieś w sieci, że kohana nie będzie w stanie obsłużyć kontrolerów w podfolderach. Co wy o tym sądzicie? Da się tutaj jakoś zgrabnie dopisać trochę swojego kodu?

2. Dwie osobne aplikacji, dwa boostrapy i dwa pliki główne
- dla backendu w folderze głównym aplikacji plik backend.php
- dla frontendu w folderze głównym aplikacji plik index.php, ewentualnie frontend.php

Ten przypadek wcieliłem w życie, ale nie mam bladego pojęcia jak to będzie funkcjonowało i czy osiągnę zamierzony efekt. Wszystko opiera się na Rewrite Engine, który wszystkie żądania przekierowuje na index.php, natomiast żądania z /admin/ na backend.php. Pozostał mi tu jeszcze jeden problem, otóż przy wywołaniu /admin żądanie zostaje przekierowane do index.php, a docelowo powinno trafić do backendu i wywołać domyślny kontroler, niestety moja znajomość Rewrite Engine nie pozwala mi na dokonanie takich sztuczek, jeśli ktoś by umiał pomóc, bardzo proszę smile.gif

3. Wszystko razem

Ta opcja wydaje się najgorsza, ale może wcale tak nie jest. Byłbym wdzięczny za podzielenie się ze mną waszymi spostrzeżeniami, szczególnie zwracam się do tych, którzy programowaniem zajmują się profesjonalne, ale każde świeże spojrzenie na sprawę przyjmę z wielką wdzięcznością.