Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Jaką wersje Linuksa ?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
ewaslawek5
Wtam

Posiadam serwis goodstat.pl, hosting którego używałem do tej pory wystarczał mi, jednak serwis rozrósł się potrzebuję bardziej wydajniejszego serwera. Zdecydowałem się na VPS (prywatny serwer wirtualny).
Oto moje pytanie:

Jaka byłaby dla mnie najlepsza wersja Linuksa:

Ubuntu 8.04
Ubuntu 9.04
Suse 10
Slackware 12
Gentoo
Fedora 11
Debian 5.0
Centos 5

Dodam że goodstat wymaga zasobów CPU w rozmiarach dosyć dużych, ponieważ prowadzi monitoring stron i takie tam...
Proszę o odpowiedź - dziękuję.
piotrooo89
oczywiście że Debian, jedyny słuszny IMHO.
blooregard
Tak, jak @piotrooo89 napisał, Debian.

Ewentualnie, jeśli zależy Ci na wsparciu technicznym (płatnym oczywiście):
SuSE Linux Enterprise Server (Novell),
RedHat Enterprise Linux Server (RedHat),
Ubuntu Server Edition (Canonical),
Oracle Solaris (Oracle)
ewaslawek5
Dzięki tak zrobie. Linuks jest mi obcy

Oj namieszałeś teraz mi, jak debian to debian.
piotrooo89
z Debianem można super fajne cuda robić, ostatnio w pracy z kumplami prze kompilowaliśmy praktycznie całej jajko pod nasze potrzeby. robimy dostęp sieciowy na serwerze odpalamy naszego Debka i mamy w pełni funkcjonalnego i dostosowanego Linuxa. żyć nie umierać.

ps. nie wiem jaki inne distro reagują na takie zachowania być może (na 90% tak) da się to również w innych zrobić, niemniej podaje Ci przykład z własnego podwórka który na pewno działa.
Rysh
Jak ktoś ma jakieś pojęcie o linuxie, to Gentoo i tylko Gentoo. W przeciwnym razie Debian.
webdice
Proszę na przyszłość pisać temat w odpowiednich działach. Przenoszę.
thomson89
Ja uważam że Debian będzie najlepszy. Jako zachętę powiem, że chodzi szybciej niż Windows 7 na szybszym komputerze!

Debian: Pentium III 600MHZ, 512MB RAM PC133
Windows 7: Pentium C2D 2.4Ghz, 2GB RAM DDRII
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.