Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [porada] Wieszające się przesyłanie danych
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Wykrywacz
Siema, mam dlinka (z serii najtańszy) z wifi.

Pytanie czy od nadmiernego zakurzenia, może być problem następujący:

W czasie pobierania danych nagle download się zatrzymuje, jak da się pauze i wznów to (nie zawsze) odcina się i ciągnie dalej. Jest to jeszcze bardziej wkurzające na jołtubie gdzie mi się film zatrzymuje i nie chce cisnąć dalej.

Nie jest to problem w lapspie, bo dzieje się to na wszystkich w domu. Występuje od jakiegoś czasu z nasilającą się częstotliwością. (łącze od UPC 8Mb).

Na to że może to być od kurzu wpadłem wczoraj, ale wolę zapytać bo może ktoś z was już się z tym borykał zanim zacznę go czyścić rozkręcać == nadmiarowe elementy po złożeniu ponownym winksmiley.jpg
darko
Fale wifi raczej przez kurz przejdą, więc kurz chyba odpada. Spróbuj połączyć się przez kabelek i sprawdź czy dalej jest tak samo. Może to być wirus (?). A jak nie to router do naprawy/wymiany.
morgan
Obstawiam że powodem jest d-link. Niestety, te najtańsze routery potrafią przysporzyć sporo problemów. Jedyne co można zazwyczaj zrobić to zresetować (wyjąć wtyczkę z gniazdka i włożyć ponownie), ale jeżeli sytuacja się powtarza to można go wyrzucić do kosza i kupić prawdziwy router np. linksysa.
l0ud
Podłącz komputer bezpośrednio do łącza i zobacz czy problem nadal występuje. Jeżeli nie uda Ci się go powtórzyć (a jesteś niemalże w 100% pewny, że w tym czasie przy routerze by wystąpił) kup sobie coś solidniejszego winksmiley.jpg Używanego wrt54gl na allegro można kupić całkiem tanio, a przy alternatywnym oprogramowaniu Tomato coś takiego jak zawieszanie się nie istnieje. I jest masa różnych opcji, np. QoS albo limity przepustowości dla IP...
morgan
Cytat(l0ud @ 3.04.2010, 17:57:50 ) *
wrt54gl

polecam, mam dokladnie ten sam model i tez mam tomato, Zawieszanie nie istnieje.
flashdev
Cytat(darko @ 2.04.2010, 11:29:08 ) *
Fale wifi raczej przez kurz przejdą, więc kurz chyba odpada. Spróbuj połączyć się przez kabelek i sprawdź czy dalej jest tak samo. Może to być wirus (?). A jak nie to router do naprawy/wymiany.

Spora ilość kurzu utrudnia dobry obieg powietrza więc nie jest to wykluczone. Urządzenie może się nadmiernie nagrzewać.
Sam od niedawna miałem podobny problem z modemem Thomson ST536, jednak po wyciągnięciu go z obudowy problemy znikneły.
Wcześniej modem pracował nieprzerwanie blisko dwa lata.
beonedge
Ja proponuję wymienić router na jakiegoś linksysa. Ja mam wrt54gl
Wykrywacz
No i wyczyszczenie pomogło ;P (albo reset ;P ).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.