Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Background, rozciągnięty.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
mayu11
Witajcie, nie mogę sobie poradzić z tłem, wiecie może jak rozciągnąć obrazek w tle (background-image) do wymiaru strony?
krzysztof_kf
  1.  
  2. background-image: url(twojobrazek.png) repeat;
  3.  
mayu11
Nie o to mi chodzi... To będzie zapętlało obrazek, a nie rozciągnie go.
krzysztof_kf
no to jak chcesz go rozciągnąć questionmark.gif hmm

1.  
  2. background-image: url(obrazek.png) repeat-x; ?
  3.  
mayu11
Eh... rozciągnięcie to zwiększenie np. szerokości obrazka, a zapętlenie to pojawienie go kilka razy.

Tak samo jak w tapecie, można mieć ją rozciągniętą, a można mieć zapętloną (sąsiadująco).
krzysztof_kf
Najlepiej to coś narysuj ;]
mayu11
Takie tło:

Nie w takie tło!!!!!

TYLKO W TAKIE! (Dół)

sciana.gif
erix
Nie ma możliwości rozciągania tła.
mayu11
Na pewno? żadnej?! Nawet w jakimś innym języku? Potrzebuje czegoś takiego, może być jakimkolwiek rozwiązaniem... Na 100% się nie da?
krzysztof_kf
TAK !
Piro
Teoretycznie by się dało... (nie robiłem czegoś takiego)

Załóżmy że JS pobierze wielkość strony, a następnie wyśle ją do skryptu php. Ten oto skrypt za pomocą biblioteki GD2 pobierze obrazek docelowy i zmieni jego wymiary do takiej wielkości (wiem że głupie rozwiązanie ale chyba jedyne które może działać). Po pobraniu obrazka zapisze jako costam.jpg i wczyta jako tło. Można jeszcze zrobić tak że skrypt będzie sprawdzała czy obrazek o takich wymiarach już istnieje i odpuści sobie tworzenie takiego.

Nic innego nie wymyślę
mayu11
Czy znasz może miejsce gdzie może być przykład?
mayu11
Świetnie! Wielkie dzięki! WŁAŚNIE O TO MI CHODZIŁO biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.