Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Profesjonalny edytor PHP... Co powinien posiadać ?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
x4er0
Witajcie !

Od kilku lat noszę się z rozpoczęciem nowego projektu profesjonalnego edytora php, wiem jest już ich dużo, niektórzy napiszą "po co edytor, notepad wystarczy", oferta też będzie kierowana do tych osób, że jednak skuszą się na jego wypróbowanie i zostaną przy niemu.

Pierwsze wątpliwości jakie chcę rozwiać, edytor będzie w pełni darmowy do celów komercyjnych jak i niekomercyjnych.

Wy jako programiści php i pochodnych, każdego dnia borykacie się z różnego rodzaju kodami, nie raz używaćie kilku programów, ponieważ każdy posiada inne funkcje, a wszystkie je potrzebujecie.

Piszcie wszystkie Wasze propozycje, nawet te najbardziej abstrakcyjne, a które będą przydatne.

Z Góry Dziękuję, za wszelkie odpowiedzi.
#luq
Na pewno:

- numerowanie liń, kolorowanie składni ale to podstawa
- podświetlanie zamykających nawiasów, klamer etc. - chyba wiadomo o co chodzi
- makra
- podpowiedzi - nazwy funkcji i argumenty
- możliwość chowania bloków kodu ([+][-])

Fajnie by było jakby:

- dobrze wspierał JavaScript`a, tzn. podpowiadał jakie właściwości i metody ma dany obiekt.
- gdy tworzymy projekt pokazane zdefiniowane przez siebie nazwy funkcji i metod, wraz z argumentami + opis czytany z z komentarza w konwencji phpDoc.
- jakieś fajne @todo - może zaznaczasz kwałek kodu -> PPM -> @todo -> wpisujesz co trzeba jeszcze zrobić i w ten sposób zapisuje się nazwa pliku, linijka do widgeta/tabelki TODO, gdzie mamy podane wszystkie todo.
- automatyczny FTP.

Tyle mi przychodzi na razie do głowy.
kwiateusz
napewno koniecznie Zen Coding, podpowiadanie z użyciem phpDoc i innych systemów dokumentowania, opcja debugowania, obsluga yaml, podpowiadanie xml na podstawie dtd, xml schema i relax ng
Crozin
Wsparcie dla zewnętrznych narzędzi typu Symfony, Zend Framework, jQuery (bo nie tylko PHP powinno obsługiwać).
Rozbudowany system wtyczek (bo jak domyślnie nie ma edytora YAML, to by dało się go dociągnąć).
Różne "perspektywy"/"układy okien".
(to tylko kilka losowo wybranych rzeczy jakie przyszły mi do głowy)

Innymi słowy... włącz sobie IDE typu Eclipse/NetBeans i zacznij od skopiowania ich funkcjonalności*, potem dodaj swoją.

* - tylko... to trochę zarąbiście dużo roboty.
athabus
Dodał bym jeszcze
- pracę grupową - czyli wsparcie dla trac/git/svn/bugzilla
- ułatwienia do pracy z bazami danych
- wspomniane wsparcie dla frameworków mogłoby zdobyć wielu użytkowników-brakuje takich rozwiązań

Ogólnie tak jak kolega wspomniał są dobre wzorce do naśladowania - przed wszystkim wzorowałbym się na netbeans czy eclipse, problem jednak w tym, że nie jest to praca dla jednej osoby. W pojedynkę w mojej opinii nie jesteś w stanie stworzyć nic co byłoby nawet porównywalne z obecnymi rozwiązaniami. Obecne projekty są bardzo dobre, ale wymagają "doszlifowania" niektórych opcji. Przy profesjonalnym wykorzystaniu od ide można wymagać naprawdę wielu rzeczy - nie sądzę abyś znał się na nich wszystkich. Sam korzystam z ide amatorsko i już wykorzystuje wiele opcji takich jak wsparcie dla svn, traca, mysqla, symfony, wyrażeń regularnych, jquery, phpdoc'a itd - osoby, które wykorzystują w ide do pracy zawodowej pewnie mogłyby tą listę jeszcze przynajmniej potroić, nie wspominając już o kupie drobiazgów jak personalizacja edytora, widoki do różnych zastosowań itd. Wejdź chociażby w listę ustawień takiego Eclipsa - zawsze jak tam zaglądam, to mam wrażenie, że nie zajrzałem nawet do połowy zakładek.
PiotrekM
Podświetlanie takich samych tekstów po zaznaczeniu jednego z nich - tak jak w Notepad++
blooregard
//Otwieram
x4er0
Witam.

Prace nad programem nieustannie trwają.

Moje pytanie do Was to dynamiczna pomoc do kodów PHP

Oto lista kilku z nich:

CODE
abs(mixed $number)
acos(float $arg)
acosh(float $arg)

Dynamiczna pomoc to to co zawarte w nawiasie, wystarczy taka, czy zbudować obszerniejszą ? oraz gdzie mógłbym znaleźć bardziej obszerną pomoc ?

// Jeśli byłby ktoś chętny w napisaniu obszerniejszej dynamicznej pomocy, proszę pisać na PW. Pieniężnego wynagrodzenia nie będzie, bo aplikacja jest darmowa, jedynie co to dopisanie w autorach projektu.
Zyx
- Poprawna obsługa tabulacji - nie lubię wcinania spacjami, a jak jakiś edytor nie radzi sobie z klawiszem TAB, wylatuje z dysku szybciej, niż się tam znalazł.
- Możliwość uruchomienia na Linuksie bez użycia Wine
- Przyzwoita obsługa SVN (tak w stylu Subclipse)
- Wsparcie dla phpDoc i podpowiadanie funkcji PHP (najlepiej także z informacjami a'la phpDoc).
- Obsługa PHP 5.3 i nowszych
- Szybkie działanie. Nie lubię jak muszę czekać 3 minuty, aż program sobie załaduje wszystko podczas uruchamiania, ani tym bardziej by namyślał się całe wieki podczas wstawiania literek.
- Gdy program stara się być mądrzejszy ode mnie, ma być możliwość albo wyłączenia, albo poprawnego skonfigurowania tego (np. klamerki w nowej linijce)

Jeszcze z takich ciekawostek, które chętnie bym widział:
- Wsparcie dla Open Power Template smile.gif
- Automatyczne uzupełnianie komentarzy kończących funkcję/metodę/klasę/interfejs:

Kod
function foo()
{

} // end foo();

smile.gif

Ad. "obszernej pomocy PHP" => jest taka rzecz i zwie się manual. Ściągasz źródła, dodajesz do aplikacji renderowanie dokumentów DocBook/piszesz do DocBooka konwerter na jakiś własny format i gotowe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.