Matimor
5.04.2010, 10:33:32
Witajcie
Od dobrych kilku lat piszę strony w kodowaniu UTF8 teraz napotkałem dziwny problem, gdy zmieniam kodowanie pliku na UTF8 Bez BOM i zapisuje plik ono przy ponownym otwarciu pliku zmienia mi się z powrotem na ANSI tzn:
- Otwieram plik zmieniam kodowanie z ANSI na UTF8
- Zapisuje i zamykam plik
- Otwieram plik kodowanie znowu jest na ANSI
Nie mogę zrobić tego do porządku plik nosi nazwę index.php, pierwszy raz mam ten problem i nie znam jego przyczyny. Przeinstalowywałem program na nowo ale nic to nie zmieniło.
vokiel
5.04.2010, 16:17:48
Jeśli zmieniasz po prostu kodowanie to tak może być, korzystaj z opcji "Konwertuj na UTF-8 bez BOM"
Jeżeli w pliku nie ma żadnych specjalnych znaków (np. polskich liter z ogonkami) to plik UTF8 bez BOM nie różni się niczym od pliku w kodowaniu ANSI - dlatego program przełącza się właśnie na nie.
Rozwiązanie: zmień domyślne kodowanie plików na UTF8 bez BOM. Jest to gdzieś w opcjach...

Wtedy w takich sytuacjach program wybierze UTF.
Matimor
5.04.2010, 18:50:01
vokiel, używałem tego Koduj na UTF-8 Bez BOM bez efektu
l0ud, nigdzie nie widzę takiej opcji, chyba, że chodzi Ci o kodowanie nowo utworzonych dokumentów to jest ale domyślnego kodowania nie ma.
No i o to też chodzi. Swoją drogą checkbox z podpisem "Apply while open ANSI file" mówi sam za siebie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.