Więc mój problem wygląda tak że mam sobie skrypt komentarzy [ oparty na plikach *.txt ] i ostatnio pojawili się SPAMERZY.
I mam takie pytanie jak zablokować (zbanować) IP ale tylko np na 5 min

Albo czego mam w google szukać

SELECT id FROM check_spam WHERE ip =$ip AND date > $time
oj mam coś lepszego Roberto.. Jest to skrypt pozwalający zbanować ip z panelem administratora (który jak narazie pozwala jednak jedynie na dodanie ip do listy zbanowanych, lecz wkrótce sie to zmieni, znaczy sie dopisze resztę), plik banned.php - jest to własnie skrypt pozwalający dodawac numery IP do listy, umieść go gdzieś w Panelu Administracyjnym na swojej stronie: <?php if(isset($_GET['numery']) && $_GET['numery']=='dopisz'){ $plik = fopen("ban.txt", "w"); $ip = $_POST['ip']; fputs($plik, $ip); fclose; echo '<a href="index.php">PRZEJDŹ DO STRONY GŁÓWNEJ</a>'; }else { echo '<form method="POST" action="banned.php?numery=dopisz"> <table border="0" width="100%"> <tr> </tr> <tr> </tr> </table> </form>';} ?> plik ban.txt - zostawiasz pusty plik ip.php - skrypt sprawdza czy dany ip wystepuje na liscie, jesli tak to zabrania dostepu <?php global $_SERVER; $ip = file('ban.txt'); foreach($ip as $v){ if(trim($v) == $_SERVER['REMOTE_ADDR']){ die("JESTEŚ ZBANOWANY!!"); } } ?> aby uniemozliwic dostep do twojej strony podanym numerom ip na swojej stronie musisz dodac: include "ip.php"; Mam nadzieje ze skrypt sie przyda, jak bedą pozytywne opinie to dorobię jeszcze funkcje usuwania wybranego ip z listy... oj mam coś lepszego Roberto.. Jest to skrypt pozwalający zbanować ip z panelem administratora (który jak narazie pozwala jednak jedynie na dodanie ip do listy zbanowanych, lecz wkrótce sie to zmieni, znaczy sie dopisze resztę), plik banned.php - jest to własnie skrypt pozwalający dodawac numery IP do listy, umieść go gdzieś w Panelu Administracyjnym na swojej stronie: <?php if(isset($_GET['numery']) && $_GET['numery']=='dopisz'){ $plik = fopen("ban.txt", "w"); $ip = $_POST['ip']; fputs($plik, $ip); fclose; echo '<a href="index.php">PRZEJDŹ DO STRONY GŁÓWNEJ</a>'; }else { echo '<form method="POST" action="banned.php?numery=dopisz"> <table border="0" width="100%"> <tr> </tr> <tr> </tr> </table> </form>';} ?> plik ban.txt - zostawiasz pusty plik ip.php - skrypt sprawdza czy dany ip wystepuje na liscie, jesli tak to zabrania dostepu <?php global $_SERVER; $ip = file('ban.txt'); foreach($ip as $v){ if(trim($v) == $_SERVER['REMOTE_ADDR']){ die("JESTEŚ ZBANOWANY!!"); } } ?> aby uniemozliwic dostep do twojej strony podanym numerom ip na swojej stronie musisz dodac: include "ip.php"; Mam nadzieje ze skrypt sie przyda, jak bedą pozytywne opinie to dorobię jeszcze funkcje usuwania wybranego ip z listy...
foreach($rows as $value) { if($one_row[0] == $_SERVER['REMOTE_ADDR'] && $one_row[1] > $time_5_min_ago) { } }
<?php $file = "fip.txt"; // prosty formularz zawierający dwa pola echo '<form action="?dod" method="post"> <input type="text" name="pole1" style="width: 200px;" /><br /> <textarea name="pole2" style="width: 200px; height: 100px;"> </textarea><br /> <input type="submit" value="Zapisz" /> </form>'; }else foreach($rows as $value) { if($one_row[0] == $_SERVER['REMOTE_ADDR'] && $one_row[1] > $time_5_min_ago) { exit; } } }else{ $file = "fip.txt"; } ?>
w 8 linijce żeby zobaczyć czy plik otwiera jak tu jest ok, to lecisz dalej robisz to samo z $one_row żeby zobaczyć czy tam wszystko jest ok i tak aż do momentu kiedy zlokalizujesz błąd i go naprawisz
Po co te zmiany?
<?php // $rows = explode("\n", $file); // prosty formularz zawierający dwa pola echo '<form action="?dod" method="post"> <input type="text" name="pole1" style="width: 200px;"/><br/> <textarea name="pole2" style="width: 200px; height: 100px;"> </textarea><br/> <input type="submit" value="Zapisz" /> </form>'; } else { { exit; } } } // } else { $file = "fip.txt"; } ?>