Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z kartą graficzną
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
230005
Mam problem, na który każdy w internecie wydaje się mieć inną odpowiedź ;/. Otóż co jakiś czas __tylko__ przy odtwarzaniu video monitor gaśnie, następnie widać przez chwilę obraz, ale komputer nie za bardzo reaguje, znowu gaśnie i tak w kółko. Dzisiaj w końcu udało mi się zobaczyć komunikat systemowy: sterownik karty graficznej przestał działać, ale odzyskał sprawność. Szukając po różnych forach widzę, że ludzie podają różne przyczyny występowania tego problemu - od uszkodzenia samego układu graficznego, po zbyt wysoką temperaturę kompa. Jedyną wspólną cechą większości postów, w których ludzie opisywali ten problem jest: windows 7 64 bit + karta graficzna z rodziny radeon (przynajmniej w większości aktualnych wątków mowa było o układzie 5770). Sądzę, że nie jest to raczej wina sprzętu - w końcu zdarza mi się ostatnio napieprzać w MassEffect 2 po 12 godzin dziennie przeplatane z Risenem i wszystko jest ok winksmiley.jpg. Ramy i procek też raczej wyrabiają (uruchomione 2 maszyny wirtualne + flash + photoshop + edytor + winamp + program do ściągania + parę innych programów, w tym przeglądarka z 10 otwartymi kartami). Kiedy natomiast włączę film, albo zbyt szybko przeskakuję sceny, dzieje się to co właśnie opisałem.

Dodam jeszcze, że W7 64 mam oryginalny i aktualny, do tego nod, też oryginalny. Temperaturę w kompie zmierzyłem i jest właściwa (bo za obudowę z zajebistym chłodzeniem trochę wybuliłem), zakurzony w środku też nie jest, a windows mówi, że stery do karty są aktualne...

Miał ktoś z was taki problem i sobie z nim poradził w inny sposób niż zanosząc kompa do serwisu?
erix
Z jakich kodeków korzystasz?
230005
Nie instalowałem żadnych, na w7 nie ma tego problemu. Poza tym problem zdarza się też jak oglądam californication na ekino, a playery są tam flashowe...
vokiel
Win7 nie ma wszystkich kodeków. U mnie nie radził sobie z rmvb, flash, mkv...

Odnośnie sterowników do karty graficznej to się kiedyś przejechałem na automatycznych aktualizacjach. System wykrył nowsze sterowniki, zaproponował instalację i po restarcie ciemny monitor nic nie widać, a system działa.

Ogólnie komunikaty w win 7 są jak kolorowe magazyny, wszystko ładnie, pięknie, ale nie można im do końca ufać. Tu napisze, że coś jest aktualne, tam, że napotkano problem i system sam go naprawi, niby naprawia a internetu dalej nie ma itd.

Z Twojego opisu wynika, że grafika na grach daje radę, więc raczej nie jest to problem sprzętowy, a nawet nie powinien być sterowników. Co prawda nie zaszkodzi ściągnąć ze strony producenta najnowszych driverów pod win7.

Problemem wydawać się mogą kodeki, albo odtwarzacz. Z czego korzystasz do odtwarzania filmów?
230005
Jak wspomniałeś o tych formatach, to przypominam sobie teraz, że faktycznie instalowałem k-lite codec pack smile.gif. Musiałbym się mocno skupić, żeby być pewnym, ale sądzę że problem występował też wcześniej. Do odtwarzania filmów w avi i mkv używam domyślnego windowsowego playera, a do tych z którymi sobie nie radzi Media player classic z tej paczki. Myślę, że pójdę za twoją radą i poszukam, czy faktycznie na stronie producenta nie ma nowszych sterowników...
erix
Cytat
Do odtwarzania filmów w avi i mkv używam domyślnego windowsowego playera, a do tych z którymi sobie nie radzi Media player classic z tej paczki.

To akurat mało istotne - z tego, co pamiętam, to oba korzystają z filtrów DirectShow.

Poszukaj kodeków specjalnie dla systemu x64. Wywal k-lite i używaj tylko tych natywnych. Alternatywnie możesz spróbować ffdshow.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.