Od razu na wstępie chciałem zaznaczyć, że rzeźnikiem w jQuery nie jestem - trochę czytam w momencie kiedy potrzebuje... ale nigdzie nie mogę wyczytać jak poradzić sobie z tym problemem na który obecnie się nadziałem.
Co do założeń: mam listę linków i jak klikam na konkretny link to pokazuje mi się konkretna warstwa a jak zjeżdżam kursorem z tej warstwy to ona sie chowa.
Doszedłem do momentu, że robię prosty switchclass i dzięki temu chowam i pokazuje warstwę ale w momencie kiedy jest więcej kodu to jak kliknę w jeden odnośnik to pokazują mi się wszystkie warstwy a chciałbym by pokazywała się tylko ta konkretna - o konkretnym ID (dla konkretnie klikniętego linka) - ale nie wiem jak właśnie nadać dla konkretnej warstwy konkretne ID i później operować w jquery po konkretnym ID żeby też nie stworzyć jakiegoś niewiadomo jak długiego kodu.
To co mam obecnie to:
<div id="tabs"> <ul class="col"> <li> <span class="layer hideit"> this is layer </span> </li> <li> <span class="layer hideit"> this is layer too </span> </li> <li> <span class="layer hideit"> and this is another </span> </li> <li> <span class="layer hideit"> here the same </span> </li> <li> <span class="layer hideit"> and here also </span> </li> </ul> </div>
$(document).ready(function(){ $("#tabs .trigger").click(function(){ $(".hideit").switchClass('hideit', 'showit', 200); $(".showit").switchClass('showit', 'hideit', 0); return false; }); });
#tabs .col {list-style:none;padding:0px;margin:0px;float:left;width:242px;line-height:20px;} #tabs .col li {font-size:12px;color:#000;} #tabs .col li a {color:#000;} #tabs .layer {display:block;position:absolute;width:500px;height:500px;} #tabs .hideit {background:blue;display:none;visibility:hidden;height:0px;width:0px;} #tabs .showit {background:red;display:block;visibility:visible;height:500px;width:500px;}
Jak sprawić by w momencie kiedy klikam w konkretny link to żeby pokazała mi się tylko ta konkretna warstwa a nie wszystkie ?
Dodatkowo jak to zrobić, żeby w momencie kiedy mam kursor na tej warstwie to ona jest widoczna ale jak z niej zjade kursorem to się chowa?
Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź, niestety nie potrafię sobie poradzić z tym problemem - nie znam jako tako całego jQuery - sięgam do niego tylko w momencie kiedy na prawdę muszę ale tym razem nie udało mi się znaleźć rozwiązania adekwatnego do moich potrzeb.