Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [xhtml] sasiadujace div'y
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
Zajec
Przerabiam stronkę z HTML 4.01 na XHTML. Męczyłem się sporo czasu z szkieletem, ostatecznie próbowałem podratować się jakimś generatorem. Niestety, bez powodzenia.

Szkielet, na którym się zatrzymałem jest dostępny pod http://angrenost.org/~nl-pl/xhtml/

Problem w tym, że kolumna menu nie rozciąga się wraz z rozciągnięciem kolumny od treści.

Siedzę nad tym cały dzień, teraz w końcu już się poddałem. Jeśli ktoś wie jak toz robić, proszę o pomoc :?

P.S.
Gdyby ten temat miał zostać także usunięty, proszę chociaż moderatora o PM z podaniem powodu :?
Zbłąkany
On ci tego nie rozciagnie bo to nie tabela smile.gif div to fragment strony wienc musisz zdefiniowac jego wysokosc i szerokosc rozciagnie sie na wysokosc jesli dodasz mu kilka pozycji w dol smile.gif Jesli chcesz aby automatycznie obydwie warstwy byly razem proponuje zamiast diva wstawic tabele smile.gif lub zdefiniowac np 90% wysokosc klas menu i tresc i jak np bedzie wyzej niz 90% strony w tresci to ci powiekszy div a jak nie to bedziesz miec stalej wysokosci a w innym przypadku bedziesz musial javascript zastosowac smile.gif takie jest moje zdanie ale jak sie myle to prosze mnie poprawic...
Lerno
A moze powiesz Zbłąkany jak zmniejszyc obszar definiowany przez div aby ukrucic go z prawej strony? Docelowo skraca z lewej.
Zbłąkany
Cytat
A moze powiesz Zbłąkany jak zmniejszyc obszar definiowany przez div aby ukrucic go z prawej strony? Docelowo skraca z lewej.

Nie za bardzo wiem co masz na mysli wyjasnij mi to lopatologicznie jak dla szarej masy bo nie czaje, moze dlatego ze jest dosc pozno jestem po calym dniu ciezkiej harowki i mam dosc 8)
Zajec
Dzięki Zabłąkany, będę w takim razie zmuszony zrobić te dwa div'y jako jeden, bardzo szeroki o wielkim tle :?

Swoją drogą zaczynam rozumieć, czemu tak mało ludzi bierze się za XHTML rolleyes.gif
Dominik
Cytat
Swoją drogą zaczynam rozumieć, czemu tak mało ludzi bierze się za XHTML rolleyes.gif

Zaraz, zaraz, chyba czegos nie rozumiesz. Strona zeby sie walidowala czyli zeby byla zgodna z XHTML-em wystarczy przerobic HTML 4.01 na XHTML 1.0 przez dodanie / na koncu znacznika br i img + jeszcze kilka tego typu szczegolow to praktycznie koniec. A to ze zaleca sie do zastepywania tabel div'ami to zupelnie inna bajka. Szczegolnie ze w Twoim wypadku mowimy o Tranistional XHTML a nie Strict.
Nie mow siec ze rozumiesz zeby tak malo ludzi bierze sie za XHTML-a, bo nie wierze ze jakimkolwiek problemem jest dodanie jednego znaku - / na koncu pustych znacznikow.
Przykladem strony ktora sie waliduje jest interia.pl, oczywisice lepiej by bylo gdyby miala div'y tak jak wp.pl ale...
Zajec
Oj, żes się mnie uczepił :?
Rozumiem doskonale, że W3C nie zaleca wykorzystywania tabel do szkieletu strony (i widzę różnicę między "nie zaleca" a "zabrania").
Niestety jestem tak zarażony W3C, że jak już się za coś biorę, to chcę to zrobić z standardami, pod wszystkie przeglądarki i jeszcze zgodnie z zaleceniami.
A na moje powyższe zdanie głównie miały wpływ niedociągnięcia CSS 2.0 - który było mi dane poznac przez ostatnie 3 dni.
Dominik
Cytat
A na moje powyższe zdanie głównie miały wpływ niedociągnięcia CSS 2.0 - który było mi dane poznac przez ostatnie 3 dni.

ROTFL, przez 2 lata pracowala grupa profesorow z najbardziej znany uczelni na swiecie i doszli do wnikosu, ze CSS 2 w tym przypadku niedociagniec nie ma a Ty wyjezdzasz z takim tekstem... biggrin.gif
Przyznaj ze niedociagniecia, moga byc po stronie tylko i wylacznie po stronie przegladarki lub wynikajace z nieznania modelu pudelkowego.
Paul
Zajec uwazaj bo Dominik to HTML/XHTML/XHTML/CSS (i co jeszcze) masta winksmiley.jpg
Zajec
OK, wiec wytłumacz proszę początującemu XHTML'wcowi jak powinien radzić sobie z wyrównaniem zawartości div'a w pionie?
Mam na myśli tzn. vertica-align.
Dominik
Cytat
OK, wiec wytłumacz proszę początującemu XHTML'wcowi jak powinien radzić sobie z wyrównaniem zawartości div'a w pionie?
Mam na myśli tzn. vertica-align.

Jak juz raz napisalem identycznie jak w HTML-u. Zrozum XHTML jak nawet w tytule specyfikacji jest to HTML przeformatowany na XML.
Lerno
Tak czy siak pozycjonowaniem trzeba sie nabawic by uzyskac zamierzony efekt w kazdej przegladarce. Mimo ze juz sporo sie tym bawilem to nadal wiekszosc robie na czuja i metoda prob i bledow dopasowywuje all, co niekiedy bywa bardzo czasochlonne sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.