Beatus
27.04.2010, 15:09:02
Cześć,
dzisiaj pierwszy raz w życiu zobaczyłam od środka bazę MySql. Jest to dość prosta baza służąca do gromadzenia danych wpisywanych przez użytkownika w formularzu on-line. Posiada tabelki z: danymi użytkownika, danymi firmy, tabela z kodami pocztowymi, jakieś pomocnicze tabelki do kilku list rozwijanych.
Moje zadanie w tej chwili jest takie aby jakoś podłączyć się access'em do tej bazy. Nie mam bladego pojęcia jak się za to zabrać. Na ogół robię bazy accessowe, które nie zawierają dużej ilości danych ale za to bardzo różnorodne. Potrzebuję przede wszystkim możliwości przetwarzania tych informacji na rozmaite sposoby i tu access doskonale się sprawdza.
Chciałabym i tym razem posłużyć się accessem ale dane zaczerpnąć z MySql. Przeglądałam rozmaite rzeczy w internecie na ten temat ale zdaje się za mało wiem aby te porady rozumieć.
Pomożecie? Może gdzieś jest to opisane od A do Z?
mortus
27.04.2010, 15:18:00
Beatus
27.04.2010, 15:33:19
Ja wiem, że jest to zbrodnia, która karana powinna być śmiercią i tylko dlatego, że anonimowość internetu pozwala mi na ukrycie tożsamości, przyznam się. Nie znam angielskiego. Umiem zapytać o drogę i kupić chleb, wszystko
magnus
27.04.2010, 17:07:54
Słowem kluczem pewnie będzie w tym wypadku ODBC

Ani nie mam w tej chwili accessa ani nie podłączałem się nigdy w ten sposób (odwrotnie to owszem, tzn. z php do bazy accessowej), ale tak myślę, że wystarczy zdefiniować sobie odpowiednie połączenie w źródłach danych ODBC.
prachwal
29.04.2010, 21:44:34
instalujesz odbc dla MySQL w systemie
w panelu sterowania tworzysz sobie DSN do bazy MySQL
w accessie linkujesz tabelę - źródłem jest odbc które stworzyłeś, opcja dostepna pod prawym klawiszem, odbc jest ostatnie na liście
Beatus
30.04.2010, 14:21:17
Już wszystko widać, tak jak miało być widać. Dalsze problemy pewnie dopiero się ujawnią.
Dla pełnej jasności, jakby ktoś to kiedyś czytał mając taki jak ja problem i takąż niepełną wiedzę, wpierwej trzeba sobie ściągnąć konektor ODBC, a potem już można się podłączyć na kilka sposobów, tak jak Ty proponujesz lub korzystając z podpowiedzi w samym Access.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.