Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [sql] wyciąganie powiązanych danych z 4 tabel
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
SykeS
Witam!

Mam takie sobie oto tabele: klasy, uczniowie, oceny, przedmioty, przedmioty_relacje. Powiązanie są chyba oczywiste, zaznaczę, że tabela przedmioty zawiera listę możliwych przedmiotów do przypisania danej klasie oraz to, że uczeń z danego przedmiotu ma tylko jedną ocenę (końcoworoczna winksmiley.jpg ).

Chciałbym wyciągnąć dane w taki sposób, aby uzyskać tabelę - poziomo uczniowie klasy o określonym id klasy, pionowo przedmioty przypisane tej klasie, a w komórkach dana ocena.
Da się zrobić takie coś w jednym zapytaniu? Jeżeli tak to w jakim?

Serdecznie pozdrawiam,
Dawid

EDIT: Baza SQLite.
JoShiMa
Polecam zapoznanie się z klauzulą JOIN.
SykeS
Zapoznawałem się, jednak mój brak dużego doświadczenia z SQLem nie pozwala mi na napisanie takiego zapytania, tymbardziej, że przedmioty mają wyświetlać się w postaci kolumn...
JoShiMa
Cytat(SykeS @ 22.05.2010, 22:03:06 ) *
Zapoznawałem się, jednak mój brak dużego doświadczenia z SQLem nie pozwala mi na napisanie takiego zapytania, tymbardziej, że przedmioty mają wyświetlać się w postaci kolumn...

A może pokaż jak próbowałeś to pokażemy czemu Ci nie wychodzi. Kombinuj. Nie czekaj na gotowce.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.