Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Js] Sprawdzanie czy strona istnieje
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
adrix88
Witam. Jestem dosyć słabo ogarnięty w javascripcie. Mój problem polega na tym że muszę wykonać sprawdzanie czy strona istnieje po stronie klienta. Napisałem prosty skrypt w php, który służy mi do sprawdzania czy strona istnieje po stronie serwera i potrzebuje podobnego rozwiązania w javascripcie.

Chodzi dokładnie o to żeby poniższy kod przepisać na javascript =)

1. <?php
  2. if (file_get_contents('http://www.wp.pl')) {
  3. $status = '1';
  4. } else {
  5. $status = '0';
  6. }
  7. ?>

Pozdrawiam i proszę was o pomoc.

Da się w ogóle pobrać źródło strony w javascripcie, albo sprawdzić czy działa?
kamil4u
Musisz to zrobić tak czy siak przez PHP, ale możesz to zrobić dynamicznie korzystając z AJAX-a. Polegałoby to na tym, że skrypt JS wysyła w tle zapytanie do PHP, a ten wysyła mu informacje zwrotne. Co do AJAX-a to jak jesteś początkujący proponuję skorzystać z jakieś biblioteki.
adrix88
Właśnie problem tkwi w tym żeby nie wykorzystywać IP serwera do odpytywania, tylko IP osoby która korzysta z skryptu. Czyli rozumiem że jest to niewykonalne po stronie klienta?
kamil4u
Za pomocą JavaScript nie specjalnie(przynajmniej na razie nic sensownego nie przychodzi mi do głowy). Możesz za to użyć flasha lub Javy, ale w tym to Ci nie pomogę...
adrix88
Spoko. Dzięki za chęć pomocy. W takim razie temat chyba do zamknięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.