Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] ilosc wyswietlanych divów w zależnosci od szerokosci strony
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
mtskilla
Witam

Na stronie glownej wyswietla mi sie kilka bloków nowosci...

zalozmy, ze 6 prostokątnych div'ów (po 3 w rzedzie).

chcialbym aby po zmianie szerokosci przegladarki zmieniala sie ilosc wyswietlanych w rzedzie ramek..

tak jak jest to z kategoriami na glownej stronie http://www.komputronik.pl/

jesli strona jest wezsza to wyswietlaja sie np 3 okienka w rzedzie (rzedy dwa).. jesli ktos odpali strone w wyzszej rodzielczosci to wyswietla sie 8 newsów - po 4 w dwóch rzedach..

czy jest mozliwe wrzucenie tego na jakas pentle php zeby np powyzej danej szerokosci wyswietlalo nie 6 wynikow w dwóch rzedach - a 8.

pozdrawiam
r4xz
to jest czysty CSS. tworzysz div (float: left; width: ...) i automatycznie wskoczy ci w rząd powyżej, jeśli zrobi się tam miejsce winksmiley.jpg
mtskilla
no tak ale czy jak pobieram z bazy 6 newsów

$odp=mysql_query("SELECT * FROM news ORDER BY ID DESC LIMIT 0,6");

to da sie zrobic tą zaleznosc?

bo jak dam na samym css to przeciez bedzie wyswietlalo mi tyle wynikow co podam z bazy zeby pobieralo i zrobi sie tak, ze np w dwóch rzedach bedzie po 3, a w 3cim dwa.. - a tak nie chce...

ma byc dwa rzedy i jesli jest div szerszy niz np. 200px wrzuca mi kolejne dwa divy z nowosciami i robi sie po 4 w rzedzie..

jajcarzd1
Hmm nie widzę innej możliwości jak poprostu na zdarzeniu onresize okna ciągnąć ajaxem dodatkowe newsy lub usuwać zbędne, sprawdząc w tym samym czasie oczywiście wymiary danego bloku.
mtskilla
a moge prosic jakies konkretne naprowadzenie - takie bardziej szczegółowe jak to ugryzc?

Ok juz znalazłem rozwiązanie...
Poszperałem troche wiecej i zrobiłem tak:

1. $r = "<script type=text/javascript> document.write (+window.innerWidth);
  2. </script>";
  3.  
  4. echo $r;

i teraz do tego dam ifa na wieksza lub mniejsza szerokosc okna przegladarki i wyswietlanie 3 lub 4 newsów w rzedzie smile.gif

pozdrawiam i dzieki za pomoc

erix
Hmm, a nie lepiej użyć media-queries?
jajcarzd1
Cytat(erix @ 10.06.2010, 20:45:42 ) *
Hmm, a nie lepiej użyć media-queries?

No ale to jest chyba sprawa CSS3 więc nie wszędzie może to działać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.