bim2
10.06.2010, 22:43:04
Mam dziwny problem z chyba kartą graficzną. Rano próbowałem uruchomić komputer, podczas ładowania programów na start nagle cały obraz "pomieszałsię" z kolorowymi pikselami i jakimiś takimi paskami. System załącza się normalnie dopiero po chwili takie coś występuje, później jest coraz szybciej. Pomogło ochłodzenie karty graficznej ale nie na długo bo na 10 sec :/
W trybie awaryjnym nie mam żadnych problemów, wszystko jest w porządku. Komputer cały przeczyściłem, przystawiłem nawet wentylator biurowy żeby zapewnić lepszą cyrkulację powietrza ale nic to nie daje.
System to Windows 7 x64 a karta grafiki Evga GeForce 9800GT. Wydaje mi się, że winą mogą być chyba sterowniki albo zepsuła się karta. Jak myślicie co się może dziać? Jakieś porady?
BTW. Jak sprawdzić temperature GPU bez sterowników graficznych (tryb awaryjny).
Pozdrawiam, Michał Hernas.
darko
10.06.2010, 23:00:57
Kiedyś miałem podobną sytuację, ale winowajcą był odczepiający się od karty graf. radiator odprowadzający ciepło (a właściwie już nieodprowadzający). Ale w Twoim przypadku poszukałbym innych sterowników do karty. Karta powinna być ok, skoro w trybie awaryjnym sytuacja w ogóle nie występuje, a jak wiadomo tryb awaryjny ma to do siebie, że ładuje tylko podstawowe sterowniki sprzętu, a niektórych nie ładuje wcale. Także tutaj raczej jest wina sterowników. Odinstaluj je. Restart kompa, uruchom w trybie normalnym na podstawowych driverach. Jeśli dalej będzie występował problem to wina sprzętu, jeśli nie - to była wina sterów, więc poszukaj jakiś innych. Ewentualnie, jeśli zmiana sterów nic nie da, to może faktycznie jeszcze spróbuj zmienić (odnowić) pastę przewodzącą, bo jest niewielkie prawdopodobieństwo, że może jednak karta się grzeje zbyt szybko. Rozumiem, że wcześniej nic takiego nie miało miejsca. Temp. procka możesz sprawdzić w biosie. Natomiast napisz jeszcze, w jakiej rozdziałce odpalasz windowsa oraz weźmy też pod uwagę możliwość przegrzewania karty przez skopany zasilacz.
l0ud
11.06.2010, 07:27:17
Nieprawda. Bardzo wiele zepsutych kart graficznych dziala bez problemu bez sterownikow, bo wtedy nie jest wykorzystywana akceleracja sprzetowa i uszkodzone uklady. Poza tym GPU sie tak nie nagrzewa. Oczywiscie sterowniki mozesz sprawdzic - jakas wersja powodowala problemy z chlodzeniem. Pierwsze jednak co bym zrobil w takim wypadku to karte wykrecil i dokladnie przeczyscil, sprawdzil czy wiatrak dziala. Zacznij od tego
Quantum
12.06.2010, 07:17:39
bim, mam te samą karte, tyle że od gigabyte

co więcej miałem podobny problem, niestety przyczyną była wadliwa seria tego modelu. Takie artefakty pojawiały się stopniowo i nieregularnie. Później komputer "zawieszał się", rzecz jasna tylko wizualnie - karta przekazywała ciągle ten sam obraz i po chwili pokazywał się napis no-signal. Byłem zmuszony oddać ją do serwisu, na nową czekałem około miesiąca, ale opłacało się
bim2
13.06.2010, 14:56:53
Hmm ze sterownikami zbadałem sprawę dokładniej. Zresztą w marcu przestrzegała nvidia przed zepsutymi sterami do grafiki które przegrzewają kartę. W trybie awaryjnym wywaliłem wszystkie stery i komp w trybie normalnym śmigał poprawnie. Tylko, że w gorszej rozdzielczości itd. Zainstalowałem najnowsze (nie beta) sterowniki i dzieje się to samo.
Stawiam na kartę, ale i tak oddam cały komp do serwisu w którym mi go składali. Kurde, a miałem nadzieje, że gdzieś coś ja namieszałem a nie padł mi sprzęt
Dzięki za pomoc wszystkim.
@sniffer32
Hmm, więc całą grafikę mi powinni wymienić. Jak się przyczepią, że ją przegrzałem to chyba im fabrykę podpalę ;P
Quantum
14.06.2010, 12:25:33
Ze sterownikami miałem podobne akcje. Nie zwlekaj z serwisem - im szybciej tym lepiej. Ja byłem w gorszej sytuacji, bo na PC do końca gwarancji mam założone plomby, także nie mam opcji zajrzenia do środka, nawet w banalnych problemach

.
bim2
26.06.2010, 14:13:16
Na przyszłość, jeśli ktoś znajdzie temat to napisze co się okazało.
Komputer oddałem cała skrzynkę do sprawdzeniam tam gdzie mi go składali. Okazało się, że brakowało 0,1V na wiatraczku i jak przyszły upały to się karta spaliła po prostu :/ Z gwarancją teraz karty będzie problem i się zastanawiam co zrobić, bo przecież po to daje komuś do złożenia komputer, żeby nie było takich niedociągnięć :|
Jak się teraz zachować?
ShadowD
26.06.2010, 19:16:01
Oczywiście, jeśli to była ich wina walczysz o to, szczególnie że pewnie za złożenie zapłaciłaś...
BTW. Na GW często uznają przegrzanie, więc próbuj...
KeeL
26.06.2010, 22:01:42
Cytat(ShadowD @ 26.06.2010, 20:16:01 )

Oczywiście, jeśli to była ich wina walczysz o to, szczególnie że pewnie za złożenie zapłaciłaś...
BTW. Na GW często uznają przegrzanie, więc próbuj...
Zgadzam się próbuj reklamować, to ich wina więc powinni wymienić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.