Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co zamiast Krasnala?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Borneq
Mam oprogramowanie WAMP Krasnal.
Rzeczywiście z tego co widzę w Wikipedii to może się przydać; wybór nawet zbyt duży bo jest FoxServ,Krasnal serv,VertrigoServ,WampServer,WebServ i XAMPP
Podobno Krasnal jest stary, co można wybrać nowego?
P.S. Chciałem to umieścić w dziale Przedszkole, ale miałem komunikat, że w tym dziale tekst musi być opatrzony tagami - co to znaczy?
pedro84
Zły dział smile.gif

Co możesz wybrać? Wampa, XAMPPa, co Ci się spodoba.

Tagi? Krótkie słowa kluczowe, np. [PHP], [MySQL]
darko
Najlepiej samemu skonfigurować
zend
Wszystko zależy od wersji php, jeśli jesteś początkujący, to patrz tylko żeby php było w wersji "5" np 5.2. Możesz też wybierać na podstawie ilości modułów pdo,mysqli itp itd. w skrócie im więcej tym lepiej smile.gif
Fifi209
Cytat(zend @ 12.06.2010, 11:20:18 ) *
Wszystko zależy od wersji php, jeśli jesteś początkujący, to patrz tylko żeby php było w wersji "5" np 5.2. Możesz też wybierać na podstawie ilości modułów pdo,mysqli itp itd. w skrócie im więcej tym lepiej smile.gif

W większości takich "paczek" można sobie do woli włączać i wyłączać dane moduły.
gigzorr
vertrigo smile.gif
zend
Cytat(fifi209 @ 12.06.2010, 13:15:23 ) *
W większości takich "paczek" można sobie do woli włączać i wyłączać dane moduły.

Po co kombinować skoro można dostać wszystko "out of box"
Borneq
Cytat(pedro84 @ 11.06.2010, 23:48:08 ) *
Zły dział smile.gif

Co możesz wybrać? Wampa, XAMPPa, co Ci się spodoba.

Tagi? Krótkie słowa kluczowe, np. [PHP], [MySQL]

Słowa kluczowe jak [PHP] w tytule postu?
pedro84
Cytat(Borneq @ 12.06.2010, 15:20:23 ) *
Słowa kluczowe jak [PHP] w tytule postu?

Dokładnie.
Borneq
Jeszcze spytam, jakie są możliwe tagi oprócz [PHP] i [MySQL], gdzie mogę znaleźć ich listę?
kwiateusz
albo na przedszkolu przy dodawaniu tematu, albo w głowie
WebCM
Miałem kiedyś Krasnala. Nie polecam. Były problemy z ładowaniem Apache i MySQL, a na końcu powstał śmietnik. Później przesiadłem się na WebServ - lepsza jakość, więcej graficznych narzędzi, ale jego rozwój stanął. Wywaliłem.

PHP aktualizowałem ręcznie - nie zawsze to jest wygodnym rozwiązaniem.

W końcu zainstalowałem XAMPP. Polecam każdemu. Jest skonfigurowany specjalnie dla twórców. II część instalacji odbywa się w trybie tekstowym, jest mniej narzędzi okienkowych, ale za to rozbudowany interfejs dostępny w przeglądarce. Co najważniejsze: zawsze aktualne wersje Apache, Perl, PHP, phpMyAdmin, FTP, MercuryMail, webalizer, sendmail...
Borneq
Cytat(WebCM @ 12.06.2010, 21:32:07 ) *
W końcu zainstalowałem XAMPP. Polecam każdemu. Jest skonfigurowany specjalnie dla twórców.

Zainstalowałem VertigoServ
samuraj85
Od 4 lat korzystam z XAMPP i mogę go bardzo polecić. Nie wiem jak w innych tego typu paczkach ale XAMPP ma fajny panel zarządzający, w którym uruchamia się wybrane usługi, a do tego domyslnie w paczce jest phpMyAdmin i kilka innych dodatków smile.gif
arecki
Zawsze możesz ściągnąć Zend Server CE (ta wersja jest darmowa do użytku domowego). Korzystam od pół roku po przesiadce z XAMP'a i chwalę sobie. Oczywiście i tak nic nie zastąpi starego i dobrego debiana smile.gif
Wiktor P.
Cytat(arecki @ 14.06.2010, 10:14:18 ) *
Oczywiście i tak nic nie zastąpi starego i dobrego debiana smile.gif

Co prawda to prawda.
Chcesz normalnie pracować zainstaluj sobie Linuksa.
To jest "rodzinne" środowisko dla wszelkiej maści języków programowania.
Crozin
Cytat
Chcesz normalnie pracować zainstaluj sobie Linuksa.
To jest "rodzinne" środowisko dla wszelkiej maści języków programowania.
I w czym miałby niby pomóc sam fakt, że system jest Linuks? Zarówno pod *nixami jak i Windowsami da się odpowiednio skonfigurować Apacha/PHP/MySQL i całą resztę - co więcej... robi się to praktycznie tak samo.
Poza tym przechodzenie na Linuksa w momencie, gdy nie umie się nawet zainstalować i skonfigurować samodzielnie swojego środowiska pracy to chyba najgłupszy z możliwych pomysłów.

A ja tak jak i darko radziłbym samemu sobie skonfigurować od podstaw - przynajmniej się nauczysz podstaw administracji Apachem.
Wiktor P.
Cytat(Crozin @ 14.06.2010, 21:02:25 ) *
I w czym miałby niby pomóc sam fakt, że system jest Linuks? Zarówno pod *nixami jak i Windowsami da się odpowiednio skonfigurować Apacha/PHP/MySQL i całą resztę - co więcej... robi się to praktycznie tak samo.
Poza tym przechodzenie na Linuksa w momencie, gdy nie umie się nawet zainstalować i skonfigurować samodzielnie swojego środowiska pracy to chyba najgłupszy z możliwych pomysłów.

A ja tak jak i darko radziłbym samemu sobie skonfigurować od podstaw - przynajmniej się nauczysz podstaw administracji Apachem.

Jest w tym trochę racji, ale nie do końca.
Nie wiem, czemu masz takie zdanie, ale podejrzewam, że albo nie widziałeś żadnych łatwych dystrybucji Linuksa, jak
http://edubuntu.org/
http://linuxmint.pl/
albo nie widziałeś go wogóle.
Praca na Linuksie daje ci tą pewność, że twoje środowisko po prostu działa jak należy.
Jeśli na twoim windowsie całe środowisko działa poprawnie to jesteś szczęściarzem.
Dla przykładu próbowałem uruchomić niedawno konsolę MySQL na Win Vista i po kilku godzinach dałem sobie spokój.

Jeśli ktoś jest bardzo uparty i chce instalować środowisko do PHP/MySQL przez konsolę,
to całe jego zadanie, to wpisanie w Google "How to install LAMP on 'dana dystrybucja' ".
Czas pracy około 10 sekund.
Instalacja to przeważnie podanie komend (tu dla Ubuntu) sudo apt-get install php5.
To jest oczywiście droga do okoła, bo jest coś takiego jak manager pakietów.
Cała praca to wpisanie w szukajce np. 'php' i od razu pokazują ci się składniki (wszystkie), które są ci potrzebne.

Próbowałem na Ubuntu i Debianie i wyobrać sobie, że pracy przy konfigurowaniu środowiska było mniej pracy niż na windzie.
Mój WampServer z windy miał tak kretyńskie ustawienia domyślne, że pół dnia musiałem się z nim użerać.

Kilka dodatkowych zalet:
1. Wgrasz pingwina i po całych 25 sekundach masz system gotowy do pracy.
Nie czekasz, aż załaduje ci się masa dodatkowych pierdół w tle jak na windowsie.
Nie odpalasz żadnych dodatkowych wamp-serwów, xampp-servów itp.

2. Środowisko ci działa w normalnym tempe.
Na moim Win Vista z 4 GB Ramu i w miarę nowym procesorem uruchomienie WebServ 2.0 to koszmar.
Każdy nowy plik z projektem przedłuża uruchamianie okienka do wyboru projektu do pracy.
Obecnie uruchamia się ono ponad minutę, a projekty nie zajmują nawet GB.
Co trzeba zrobić - zmianić w konfiguracja Apacha katalog.
A to już dodatkowa praca na tak prostym podobno, łatwym i przyjemnym systemie.

3. Wyobraź sobie, że musisz znaleźć na swoich obydwóch twardych dyskach, każdy po 500 GB plik graficzny, który zrobiłeś 2 lata temu.
Jeśli nie umiesz zgo znaleźć, zostawiasz włączonego kompa z windowsem, idziesz na browar, aby na drugi dzień wrócić i sprawdzić czy już znalazł.
Na linuksie podajesz w konsoli 'whereis 'plik' ' i po niecałej sekundzie zwróci ci ścieżkę do pliku.

4. Chcesz porównać PHP do innych języków ?
Gratuluję cierpliwości jeśli używasz windows.
Na Linuksie czy Macintoshu masz już je pewnie poinstalowane.
A jeśli nie, ich instalacja zajmie ci kilka sekund ( dla przykładu: sudo apt-get install rails ).

5. Poleceń w konsoli, których się używa na codzień na pingwinie jest może 10-15.
Ale i tak właściwie w wielu dystrybucjach nie musisz ich znać.
A po za tym - windows też ma konsolę i to jest twój wybór, czy korzystasz z niej, czy z środowiska graficznego.

6. Porządek na Linuksie.
W windows masz wszystkie badziewia instalowane nigdy nie wiadomo do końca gdzie.
Najczęściej klikamy menu start/programy i mamy wielki misz-masz.
Na menu linuksowym (przynajmniej na Debianie lub Linux Mint) menu masz posegregowane.
Osobne foldery do narzędzi programistycznych, osobne do graficznych, osobne do biurowych itp.

7. Są dystrybucje rekomendowane dla np. programistów czy grafików (Ubuntu Studio).

8. Jak winda ci się zawiesci restartujesz cały system. Jak na pingwinie coś ci się zawieszi do ubijasz tylko ten proces.

9. Bezpieczeństwo. Korzystasz z FTP i innych rzeczy bez strachu o hasła.

10. Do debiana jest tyle dodatków dla programistów w standardzie, jak edytor wyrażeń regularnych itp., że trzeba być mocno uprzedzonym do tego systemu, żeby z nich nie korzystać.

Dzisiaj niektóre dystrybucje są tak proste w obsłudze, że grzechem jest ich nie wypróbować.
Linuks pojawia się wszędzie - w szkołach średnich, w recepcjach, w kafejkach netowych, w zegarkach, w urządzeniach przemysłowych.
Trudność jego obsługi JEST MITEM.
No chyba, że ktoś z nie wiedzy wybierze na swój pierwszy taki system dystrybucję dla bardziej zaawansowanych.

Moim zdanie polecanie Linuksa do pracy nawet początkującym jest jak najbardziej uzasadnione.
Dodam więcej - znam bardzo młodych ludzi, którym przesiadka na pingwina zajęła kilka dni.
I niechcą wrócić do windy, chyba, że chcą pograć.
Ale to i tak nie jest rozwiązanie, bo programy z windowsa odpalone na Linuksie przez np. 'Wine' bardzo często działają SZYBCIEJ NIŻ NA WINDOWSIE !
Po za tym instalacja samego systemu np. Ubuntu jest tak prosta, że trzeba mieć naprawdę wielkiego kaca, żeby sobie z tym nie poradzić.

Polecam pingwina do pracy każdemu.
Nic strasznego, a zalet tyle, że można grubą książke o tym napisać.
Wielu co spróbowało zgodzi się z pewną teorią, że " Windows służy głównie do łapania wirusów albo ściągnięcia sobie instalki Linuksa".

pedro84
Cytat(Wiktor P. @ 15.06.2010, 16:49:35 ) *
Jest w tym trochę racji, ale nie do końca.
Nie wiem, czemu masz takie zdanie, ale podejrzewam, że albo nie widziałeś żadnych łatwych dystrybucji Linuksa, jak
http://edubuntu.org/
http://linuxmint.pl/
albo nie widziałeś go wogóle.
Praca na Linuksie daje ci tą pewność, że twoje środowisko po prostu działa jak należy.
Jeśli na twoim windowsie całe środowisko działa poprawnie to jesteś szczęściarzem.
Dla przykładu próbowałem uruchomić niedawno konsolę MySQL na Win Vista i po kilku godzinach dałem sobie spokój.

Albo Ty nie potrafisz najprostszej rzeczy. Konsola MySQL pod Vistą? Bajka...

Kilka dodatkowych zalet:
1. Wgrasz pingwina i po całych 25 sekundach masz system gotowy do pracy.
Nie czekasz, aż załaduje ci się masa dodatkowych pierdół w tle jak na windowsie.
Nie odpalasz żadnych dodatkowych wamp-serwów, xampp-servów itp.

Oczywiście, pod jednym fajnym warunkiem. Że nie masz laptopa i masz wszystkie potrzebne sterowniki, a jeśli są, to działają. Tu niestety jest ten ból.

2. Środowisko ci działa w normalnym tempe.
Na moim Win Vista z 4 GB Ramu i w miarę nowym procesorem uruchomienie WebServ 2.0 to koszmar.
Każdy nowy plik z projektem przedłuża uruchamianie okienka do wyboru projektu do pracy.
Obecnie uruchamia się ono ponad minutę, a projekty nie zajmują nawet GB.
Co trzeba zrobić - zmianić w konfiguracja Apacha katalog.
A to już dodatkowa praca na tak prostym podobno, łatwym i przyjemnym systemie.

Proszę Cię, nie żartuj... Moja narzeczona ma laptopa, miała na nim Vistę, teraz ma Seven. Nigdy nie miałem żadnego problemu. Fakt faktem, że mam tam zainstalowane wszystko osobno, Apacha, PHP, MySQL, etc.

Pachnie od Ciebie strasznym fanboizmem. Skrajnym. Ubuntu to, Ubuntu tamto. Ten system jest jeszcze gorszy od Windowsa. Naprawdę. Za samo polecenie Ubuntu powinno się dostawać moderkę na tydzień biggrin.gif

Koniec offtopa, bo ten Twój post żadnego związku z tematem nie ma (mój z resztą też).

@down: Pozwolę sobie tylko dopowiedzieć jedną rzecz do Twojej wypowiedzi Crozin, nie w Linuxa, a w Ubuntu (wiesz co znaczy Ubuntu? I can't install Debian biggrin.gif) Anyway, browar masz smile.gif
Crozin
O jasna cholera... Nie mam ochoty ciągnąć flamea nad wyższością jednego nad drugim dlatego szczegółowo odpiszę Ci na PW. Tutaj tylko pokreślę: zarówno na jednym jak i na drugim systemie da się zrobić praktycznie wszystko, oba są szybkie, oba są rewelacyjne, oba są do bani.

Strasznie przesycony Twój post jest jakąś nienawiścią do Windowsa i ślepym zapatrzeniem w Linuksa (czy tam w jego dystrybucje, żeby być bardziej dokładnym).
Proszę nie odpowiadaj w tym wątku, bo dobrze wiemy, że na 4536 postach nie skończylibyśmy.

PS. Sam jestem kilkuletnim użytkownikiem pingwina (Arch Linux) - ale tylu bredni dawno nie czytałem. winksmiley.jpg
Wiktor P.
Cytat
Oczywiście, pod jednym fajnym warunkiem. Że nie masz laptopa i masz wszystkie potrzebne sterowniki, a jeśli są, to działają. Tu niestety jest ten ból.

Podejrzewam, że masz informacje zaczerpnięte z przed kilku lat i nie miałeś okazji ich zweryfikować.
Wyobraź sobie, że Debian ma więcej sterowników niż Windows.
Nigdy nie miałem problemu z instalacją pingwina, nawet na najstarszym, najbardziej dziadowskim sprzęcie.
Jedyny wyjątek to drukarki Lexmark, z którymi był kłopot.

To jest wasza sprawa czego używacie.
Pisałem o dystrybucjach opartych na Debianie (jak. np. Ubuntu czy Mint) bo wiadomo, że
początkującemu nikt nie będzie polecał CentOs'a, czy Arch.

Pedro 84 - weź sobie 10 komputerów z windows i powiedz mi, na ilu z nich środowisko WAMP
będzie działało bez problemu ?
I na ilu z nich będzie działało szybko ?
Widziałeś komputer od swojej narzeczonej i myślisz, że na każdym wszystko jest identyczne.
Na środowsiko LAMP na pingwinie w zupełności wystarczy ci sprzęt 128 MB RAM i Pentium 2.
Jeśli dziwne jest dla kogoś, że w wywołaniu niektórych podaplikacji WebServ zwalnia na windzie, przy dużej ilości katalogów z projektami,
to sory Gregory - co ten ktoś ma na swoim localhoście ? Dwa skrypty "Hello World" ?

Jeśli któryś z moich punktów 1-10 nie jest prawdziwy, to napiszcie dla czego tak uważacie,
a nie, że czyjaś narzeczona, czy babcia kupiła sobie laptopa w Tesco i jest bajer.

Nie wiem czemu wam przeszkadza, że polecam pingwina (łatwą dystrybucję) do pracy nawet dla początkujących.
Nie widzę żadnych powódów, żeby nawet gimnazjalista zainstalował sobie taki system
i klepał na nim sobie pierwsze skrypty.
Może nauka Edubuntu od najmłodszych lat też jest zła ?

PS Nie jestem fanbojem, mam kilka systemów i staram się z nich czerpać to co jest w nich dobre.
Dlatego wspomniałem też o świetnych aplikacjach dla programistów i webmasterów instalowanych razem z Debianem.
A zresztą jak się przyjrzycie temu wątkowi, to zauważycie, że nie jest to wyłącznie moja opinia.
pedro84
Wiesz co? Nie chce mi się z Tobą polemizować, napisałem, żebyś nie pisał bo:
A) robisz offtop
cool.gif powodujesz flame
C) polecasz g**wno a nie dystrybucję Linuxa (Ubuntu).

Ostatnia rzecz na ten temat, chłopię... Pracuję na trzech maszynach, na jednej jest Windows Seven, na drugiej CentOS, a na trzeciej Seven + Debian. Jak potrafisz cokolwiek zrobić, to nie odczujesz różnic.

EOT!!
erix
Dość, piaskownica zamknięta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.