Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: BSOD Blue Screen przy uruchamianiu serwera.
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
kapuch
Witam
Mam dosc powazny problem, mianowicie przy uruchamianiu serwera localhost (wczesniej Vertrigo), teraz Webserv od czasu do czasu (losowo 50/50) wyskakuje mi blue screen.
Myslalem ze jest to wina serwera Vertrigo, wiec go odinstalowalem i zainstalowalem Webserv, chodzil 1 dzien (3 uruchomienia), a dzisiaj pojawil mi sie znowu niebieski ekran. Nie wiem co jest grane, system mam oryginalny - aktualizowany, prosze o pomoc.

Specyfikacja laptopa:
CPU: Intel Core Duo T2400 @ 1,83GHz - 1,83GHz
RAM: 2,00 GB

A oto ostatni plik dump:
Chcialem wkleic tutaj w QUOTE, ale byl zbyt dlugi tekst, wiec podaje linka:
http://wklej.org/hash/43ca7173071/txt/

Prosze o pomoc, bo zaraz oszaleje, duzo pracuje na localhoscie i teraz przed kazdym uruchomieniem serwera boje sie ze zakonczy sie to restartem kompa.
W dodatku, odkad bawie sie na laptopie, nie mam nawyku czestego zapisywania projektow, wiec juz pare razy tracilem przez ten BSOD efekt kilkugodzinnej pracy :/

PS. Jesli bedzie trzeba, to moge wkleic poprzednie pliki DUMP, ktore powstaly za czasow Vertrigo.
PS 2: Przejrzalem tak na szybko reszte plikow dump i za kazdym razem na koncu jest taki komunikat:
Cytat
Probably caused by : csrss.exe

Czyli tak jakby ten proces byl odpowiedzialny za te restarty, ale co to jest, to nie mam pojecia i jak to 'naprawic'?
erix
Masz wszystkie sterowniki w najnowszych wersjach? Jakieś aktywne firewalle/antywirusy/etc?
kapuch
Cytat(erix @ 18.06.2010, 11:48:01 ) *
Masz wszystkie sterowniki w najnowszych wersjach? Jakieś aktywne firewalle/antywirusy/etc?

Jesli chodzi o antywirusy i firewalle:
- Avast Home (aktualizowany)
- Firewall ten wbudowany w system - wlaczony
- Windows defender - wylaczony bo denerwowaly mnie skany w najmniej odpowiednim momencie (ale moge wlaczyc jak ma to pomoc)
- Kontrola uzytkownikow - wylaczona (bo to tylko utrudnia zyie!)

Sterowniki raczej mam w najnowszych wersjach, poniewaz mam wlaczona usluge Windows Update i HP cos tam Check, ktory takze aktualizuje mi stery.

PS. Popatrzylem na google i ten plik dump, mozna jeszcze przepuscic z komenda !analyze -v, jesli mi sie to uda to wkleje ten plik juz po analizie.

EDIT: Udala sie analiza, wiec wklejam:
Cytat
0: kd> !analyze -v
* *
* Bugcheck Analysis *
* *

CRITICAL_OBJECT_TERMINATION (f4)
A process or thread crucial to system operation has unexpectedly exited or been
terminated.
Several processes and threads are necessary for the operation of the
system; when they are terminated (for any reason), the system can no
longer function.
Arguments:
Arg1: 00000003, Process
Arg2: 8b64d918, Terminating object
Arg3: 8b64da64, Process image file name
Arg4: 81e29710, Explanatory message (ascii)

Debugging Details:
------------------

***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.

***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.

*** Your debugger is not using the correct symbols ***
*** In order for this command to work properly, your symbol path ***
*** must point to .pdb files that have full type information. ***
*** Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not ***
*** contain the required information. Contact the group that ***
*** provided you with these symbols if you need this command to ***
*** work. ***
*** Type referenced: nt!_KPRCB ***
*** work. ***
*** Type referenced: nt!KPRCB ***
*** work. ***
*** work. ***
*** Type referenced: nt!KPRCB ***
*** work. ***
*** work. ***

MODULE_NAME: csrss

FAULTING_MODULE: 00000000

DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP: 0

PROCESS_OBJECT: 8b64d918

IMAGE_NAME: csrss.exe

CUSTOMER_CRASH_COUNT: 1

DEFAULT_BUCKET_ID: WRONG_SYMBOLS

BUGCHECK_STR: 0xF4

STACK_TEXT:
WARNING: Stack unwind information not available. Following frames may be wrong.
8bf454e4 81e9570c 000000f4 00000003 8b64d918 nt+0xcdb8d
8bf45508 81df3fbd 81e29710 8b64da64 8b64db40 nt+0x29270c
8bf45538 81df3f64 8b64d918 83d211a0 c0000005 nt+0x1f0fbd
8bf4556c 81c4dc7a ffffffff c0000005 8bf459b0 nt+0x1f0f64
8bf4557c 81c4cccd badb0d00 8bf455f4 00000000 nt+0x4ac7a
8bf459b0 81c29288 8bf459dc 00000000 8bf45d64 nt+0x49ccd
8bf45d34 81c517cb 0177f530 0177f54c 00000000 nt+0x26288
8bf45d50 81c4dc7a 0177f530 0177f54c 00000000 nt+0x4e7cb
8bf45d64 770d5e74 badb0d00 0177f524 00000000 nt+0x4ac7a
8bf45d68 badb0d00 0177f524 00000000 00000000 0x770d5e74
8bf45d6c 0177f524 00000000 00000000 00000000 0xbadb0d00
8bf45d70 00000000 00000000 00000000 00000000 0x177f524

STACK_COMMAND: kb

FOLLOWUP_NAME: MachineOwner

BUCKET_ID: WRONG_SYMBOLS

Followup: MachineOwner
---------

Teraz dalo sie wkleic w poscie smile.gif
erix
To mi za wiele nie mówi... Poza tym, na tracing procesów systemowych ma wpływ za wiele czynników, choćby sterowniki.

Cytat
Sterowniki raczej mam w najnowszych wersjach, poniewaz mam wlaczona usluge Windows Update i HP cos tam Check, ktory takze aktualizuje mi stery.

To sprawdź, bo producenci często sami wypuszczają aktualizacje; certyfikacja sterowników jest dłuższym procesem, poza tym - jeszcze nie widziałem, aby WU zaktualizował sterowniki do urządzeń. Głównie łatają składniki systemowe, a drivery to raczej opcja na pokaz (jeszcze nie spotkałem się z sytuacją, kiedy WU dostarczył stery, a grzebię w Windows już z 10 lat). Z doświadczeń - łatki ściągane do Windows XP parę razy unieruchomiły mi kompa, ale to tak nawiasem.

Jeśli chodzi o coś, co nam cokolwiek powie, to tak:
  • tracing z listą procesów i załadowanych modułów (chyba coś takiego miał HijackThis)
  • na próbę odpal system w trybie awaryjnym, ale z OBSŁUGĄ SIECI i wtedy spróbuj wystartować. Wiem, że będzie spartańsko, ale powinno zadziałać, jeśli się nie mylę.

Jeśli wtedy pójdzie, to przynajmniej zawęzimy obszar poszukiwań:
  • konflikt któregoś sterownika
  • antywirus (tak, tak, może to brzmi jako szaleństwo, ale pamiętam czasy, jak Kaspersky unieruchamiał system wywalając BSOD-a właśnie przy starcie, za każdym razem)
  • któraś łatka do Windows gryzie się z powyższymi
  • ew. któryś program wchodzi w konflikt z powyższymi

Nie ma uniwersalnej recepty, pokazałem Ci, gdzie szukać - teraz Twój ruch.
kapuch
Cytat(erix @ 18.06.2010, 17:01:04 ) *
To mi za wiele nie mówi... Poza tym, na tracing procesów systemowych ma wpływ za wiele czynników, choćby sterowniki.

To sprawdź, bo producenci często sami wypuszczają aktualizacje; certyfikacja sterowników jest dłuższym procesem, poza tym - jeszcze nie widziałem, aby WU zaktualizował sterowniki do urządzeń. Głównie łatają składniki systemowe, a drivery to raczej opcja na pokaz (jeszcze nie spotkałem się z sytuacją, kiedy WU dostarczył stery, a grzebię w Windows już z 10 lat). Z doświadczeń - łatki ściągane do Windows XP parę razy unieruchomiły mi kompa, ale to tak nawiasem.

Jeśli chodzi o coś, co nam cokolwiek powie, to tak:
  • tracing z listą procesów i załadowanych modułów (chyba coś takiego miał HijackThis)
  • na próbę odpal system w trybie awaryjnym, ale z OBSŁUGĄ SIECI i wtedy spróbuj wystartować. Wiem, że będzie spartańsko, ale powinno zadziałać, jeśli się nie mylę.

Jeśli wtedy pójdzie, to przynajmniej zawęzimy obszar poszukiwań:
  • konflikt któregoś sterownika
  • antywirus (tak, tak, może to brzmi jako szaleństwo, ale pamiętam czasy, jak Kaspersky unieruchamiał system wywalając BSOD-a właśnie przy starcie, za każdym razem)
  • któraś łatka do Windows gryzie się z powyższymi
  • ew. któryś program wchodzi w konflikt z powyższymi

Nie ma uniwersalnej recepty, pokazałem Ci, gdzie szukać - teraz Twój ruch.

Ok dzieki, popatrze na to co mi wskazales i odezwe sie - moze jeszcze dzisiaj, a jak nie to jutro.
Co do sterownikow, to ciezko mi bedzie samemu je pozmieniac, bo w sumie tych sterownikow jest masa i nie wiem ktore zaktualizowac.
Do tego mam HP Health Check (jakos tak) i on chyba (mowie chyba bo na 100% nie wiem), aktualizuje wszystkie stery, a napewno te najbardziej porzebne, czyli karta graf, wifi, etc etc.
Ale ok popatrze, tylko jakbys mogl napisac, ktore sterowniki w pierwszej kolejnosci zaktualizowac winksmiley.jpg

EDIT:
Tak sobie pomyslalem, ze moze zamienic ten plik csrss.exe na nowy z plyty?
Tylko jest problem - ja mam partycje startowa z windowsem i plytki nie posiadam, a na ta partycje dostac sie nie moge (zablokowana).
Jesli ktos mialby mozliwosc wrzucenia tegoz pliku na hotfile lub inny hosting, to bede wdzieczny.
Raczej to nie pomoze, ale warto sprobowac.

PS. Uruchomilem webserva kilka razy i jak narazie jest OK, za pierwszym razem (dzisiaj) wyskoczyl BSOD, dziwna sprawa.
Wydaje mi sie ze z Vertrigo czesciej mialem restarty.
Pisze bo nawet taki szczegol, moze okazac sie pomocny.
erix
Cytat
Do tego mam HP Health Check (jakos tak) i on chyba (mowie chyba bo na 100% nie wiem), aktualizuje wszystkie stery, a napewno te najbardziej porzebne, czyli karta graf, wifi, etc etc.

Jasne, gdyby tak wszyscy wierzyli automatom, to by daleko zaszli. winksmiley.jpg Nie ufam tego typu narzędziom, jeszcze nigdy takie automaty nie zrobiły niczego w 100% dobrze. Poza tym, żrą zasoby niemiłosiernie. winksmiley.jpg

Cytat
Ale ok popatrze, tylko jakbys mogl napisac, ktore sterowniki w pierwszej kolejnosci zaktualizowac

Nie ma na to reguły. Nawet antywirus instaluje swoje sterowniki. Musisz metodą prób i błędów do tego dojść, ale zacznij od tego, co wcześniej napisałem.

Cytat
Tak sobie pomyslalem, ze moze zamienic ten plik csrss.exe na nowy z plyty?

To nic nie da. Proces jest na 99% nienaruszony, problemem jest albo któryś program, albo któryś sterownik, który działa w ramach tego procesu. Z tego, co się orientuję, to jeden z nich ładuje... czcionki, więc i tu możesz szukać swoich problemów.

Cytat
PS. Uruchomilem webserva kilka razy i jak narazie jest OK, za pierwszym razem (dzisiaj) wyskoczyl BSOD, dziwna sprawa.
Wydaje mi sie ze z Vertrigo czesciej mialem restarty.
Pisze bo nawet taki szczegol, moze okazac sie pomocny.

90%, że to problem programowy. Może być i sprzętowy, ale to naprawdę bardzo rzadko kiedy. A szczegół, niestety, nie pomocny -> musisz przejść naprawdę długą drogę, bo konflikty mogą być spowodowane naprawdę prozaicznymi rzeczami, każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie.

Np. kiedyś kiedyś, kiedy nie było jeszcze APIC, a liczba przerwań była naprawdę niewielka, to przy zbyt dużej ilości urządzeń Windows wariował, sypał błędami, etc. A w większości przypadków wystarczyło... zamienić miejscami karty rozszerzeń i wszystko działało ok. winksmiley.jpg

Ale to tak abstrahując; żebyś wiedział, że jest to sytuacja jedna na tysiąc, zależy od wielu czynników i rozwiązanie tego problemu pozostaje wyłącznie poprzez metodę eliminacji. Dlatego pisałem o trybie awaryjnym, gdyż wówczas nie zostaną załadowane żadne dodatkowe sterowniki oprócz tych niezbędnych do wystartowania systemu i podstawowego interfejsu użytkownika (ale możliwe, że Apache (Vertigo/XAMPP/jedna chwała) wówczas będzie psioczyć albo w ogóle nie wystartuje).

Owocnego wieczoru. winksmiley.jpg
kapuch
OK dzieki wielkie za pomoc!
Zastosuje sie do Twoich rad i bede mozlonie (krok po kroku) sprawdzal wszystko winksmiley.jpg
Oj bedzie ciezki wieczor, oby owocny - az mi sie odechciewa smile.gif
Pozdrawiam

EDIT:
Po dlugim czasie, ale pomyslalem ze komus moze sie przydac.
Otoz problemem byl prawdopodobnie jakis "syfik" w komputerze, albo jakas instalka - kolidujaca z csrss, bo po reinstalce systemy i updacie wszystko powrocilo do normy.
Kombinowalem na rozne sposoby, tracac pare tygodni (nie lubie reinstalek windy), a jednak szybciej wyszlo przyslowiowe "format c:" smile.gif

Cytat
To sprawdź, bo producenci często sami wypuszczają aktualizacje; certyfikacja sterowników jest dłuższym procesem, poza tym - jeszcze nie widziałem, aby WU zaktualizował sterowniki do urządzeń. Głównie łatają składniki systemowe, a drivery to raczej opcja na pokaz (jeszcze nie spotkałem się z sytuacją, kiedy WU dostarczył stery, a grzebię w Windows już z 10 lat).

No nie gadaj, mi w lapku aktualizowalo stery do wifi, karty audio, touch pada, i dvd - do czegos jeszcze (nie pamietam) smile.gif, ale pewnie masz racje, ze na tym nie ma co polegac winksmiley.jpg
Najbardziej jednak uzytecznym narzedziem jest jak narazie wbudowany HP Update, bo oni wiedzieli co wsadzali w mojego lapka, wiec wiedza co aktualizowac i na tym "slepo" polegam, bo lapka uzywam raczej do zabawy z programowaniem, wiec np. nie musze miec najnowszych sterow do gforce smile.gif
Tak, czy siak - kolego erix dzieki WIELKIE za pomoc, bo z tym skanem hijackthis dales mi do myslenia.
Wczesniej nawet nie przypuszczalem, ze moze to byc wirus - no bo raczej jestem uwazny, a jak sciagam cos niepewnego to skanuje antywirusem, a pozniej dla pewnosci na virustotal.com - a jednak smile.gif

Jednak po paru dniach problem blue sreen'ow powrocil, wiec juz nie wiem co jest nie tak z tymi serwerami.
Zainstalowalem WAMPA i juz chyba miesiac bez problemow dziala.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.