Użyłem Twojego rozwiązania w ten sposob w pliku index.phtml
<?php echo $this->headLink()->appendStylesheet($this->baseUrl().'/ext/resources/css/ext-all.css') ?> <?php echo $this->headLink()->appendStylesheet($this->baseUrl().'/ext/resources/css/xtheme-gray.css') ?>
<?php echo $this->headScript()->setFile($this->baseUrl().'/ext/adapter/ext/ext-base.js') ?> <?php echo $this->headScript()->setFile($this->baseUrl().'/ext/ext-all-debug.js') ?> <?php echo $this->headScript()->setFile($this->baseUrl().'/ext_grid.js') ?>
<script type="text/javascript">
basePath("
<?php echo $this -> url(array('controller' => 'index' , 'action' => 'data') , null , true); ?>");
</script>
<div id="container">
</div>
Ale ścieżka którą dostaje znowu prowadzi do katalogu public ! nie zaś do kontrolera, więc jak w końcu to działa bo czegoś tutaj nie rozumiem, myślałem że to zwróci mi ścieżkę do kontrolera bezpośrednio, czyli mniej wiecej tak
Zend_Ext_prj/application/controllers/controller/action bo czegoś takiego potrzebuję, potrzebuję sie odwołać do konkretniego kontrolera z poziomu pliku ext_grid.js który wygląda tak :
function basePath(base_path)
{
this.base = base_path
}
Ext.onReady(function(){
//Ext.Msg.alert('Status', 'Ext configured successfully.');
var store = new Ext.data.JsonStore({
url: this.base,
baseParams: {
method : 'POST'
},
fields: [
{name: 'id'},
{name: 'name'},
{name: 'author'},
{name: 'descr'},
{name: 'type'}
],
remoteSort: false
});
var colModel = new Ext.grid.ColumnModel([
{id: 'id', header: 'Id', dataIndex: 'id', hidden: true },
{id: 'name', header: 'Name', dataIndex: 'name', sortable: true, width: 100},
{id: 'author', header: 'Author', dataIndex: 'author', sortable: true, width: 150},
{id: 'descr', header: 'Description', dataIndex: 'descr', sortable: true},
{id: 'type', header: 'Type', dataIndex: 'type', sortable: true}
]);
var grid = new Ext.grid.GridPanel({
store: store,
cm: colModel,
title: 'Grid',
autoExpandColumn: 'descr',
autoHeight: true
})
store.load();
grid.render('container');
});
metoda basePath wywolywana w pliku index.phtml ma przekazać scieżkę i usatwić zmienną this.base
następnie this.base uzyta w tym kawalku kodu :
var store = new Ext.data.JsonStore({
url: this.base,
baseParams: {
method : 'POST'
},
ma pobrac dane z kontrolera
Albo ja czegoś nie kumam albo Ty.....
EDIT ----------------------------------------------------------------------------------
Są pewne postępy ale niestety jeszcze nie działa

Przy podanym przez Ciebie rozwiązaniu przekazuje mi się taka ścieżka :
Cytat
/Zend_ext_prj/public/index/data
Ale w odpowiedzi na request który idzie postem poprzez Ext js dostaję taki komunikat w firebugu:
Cytat
<html><head>
<title>404 Not Found</title>
</head><body>
<h1>Not Found</h1>
<p>The requested URL /Zend_Ext_prj/public/index.php was not found on this server.</p>
<p>Additionally, a 404 Not Found
error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.</p>
</body></html>
Eleganco wyświetla sie javascript ale przez powyzszy komunikat nie dostaje on zadnych danych z kontrolera.....
W firebugu sciezka do szukanego pliku wyglada tak :
Cytat
Dlatego właśnie nie znajduje pliku, więc jak teraz mam przekierowac tego posta zeby dostawal dane z kontrolera ?