W PHP miałem taki kod, jak poniżej. Czyli skrypt sprawdzał pokolei, czy jest cookies i jeśli jest to wrzucał go w $zmienna, jeśli nie ma, a jest odpowiedniej długości ciąg znaków w URL to wrzucał określoną część z URLa do zmiennej. Jeśli żadnej z tych dwóch opcji nie ma to daje mój ciąg znaków.
$ciag = 9; $nas = $_SERVER['REQUEST_URI']; $zmienna = $_COOKIE['ciacho']; } elseif ($nas1 > 4) { $zmienna = $login; } else { $zmienna = 'mojtekst'; } ?>
Jednak takie rozwiązanie mi nie pasuje i chciałbym mieć zczytywanie danych po hashu z URL z zachowaniem takiej samej kolejności. Tu się kłania Javascript.
Skrypt musi sprawdzać pokolei:
1. czy jest cookies i jak jest to podstawić do zmiennej
2. jeśli nie to zczytuje dane z hasha i podstawiam do zmiennej
3. żaden z powyższych to wstawiam własny ciąg znaków pod hash
a zmienną już mogę podstawić, gdzie chcę.
Cookies 24 godziny, jak wyżej.
Samo zczytywanie z hasha nie jest takie trudna, ale jak zrobić resztę.
Mam kilka części tego skryptu, ale nie wiem, jak to połączyć, aby działało:
Zczytywanie hash z url, ale bez podstawienia do zmiennej o nazwie "zmienna"
zapisanie i odczytanie cookies:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd"> <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> </head> <body> <script type="text/javascript"> var tresc='Treść pierwszego cookie'; //ustalamy treści cookie tresc=escape(tresc); //kodujemy tekst (w tym przykładzie nie jest to niezbędne) document.cookie="ciastko1="+tresc; //tworzymy cookie o nazwie ciastko1 var waznosc=new Date(); //tworzymy nowy obiekt zawierający datę var tresc='Treść stałego cookie'; //ustawianie treści cookie tresc=escape(tresc); //kodowanie tekstu waznosc.setTime(waznosc.getTime()+1000*60*60*24*7); //ustawianie daty wygaśnięcia (na 7 dni) document.cookie="ciastko2=" + tresc + ";expires=" + waznosc.toGMTString(); //tworzy cookie, parametr expires oznacza termin wygaśnięcia function czytaj_ciacho(nazwa) { nazwa+="="; //uzupełnia nazwę startCookie=document.cookie.indexOf(nazwa); //sprawdza czy istnieje cookie o podanej nazwie if (startCookie==-1) {return ""} //jeżeli nie istnieje startCookie+=nazwa.length; //początek treści cookie if (document.cookie.indexOf(";",startCookie)==-1) //jeżeli jest więcej cookie { koniecCookie=document.cookie.length; //jeżeli nie ma podstawia jako koniec cookie, koniec całego tekstu } else { koniecCookie=document.cookie.indexOf(";",startCookie); // podstawia pod koniec miejsce występowania ";" (czyli początek następnego cookie) } textCookie=document.cookie.substring(startCookie,koniecCookie); //kopiuje treść cookie textCookie=unescape(textCookie); //rozkodowuje treść return textCookie; //zwraca wartość } </script> <script> document.write("lol"); document.write(czytaj_ciacho("ciastko1")); </script> </body> </html>
Ja chce móc użyć w treści lub linku
document.write("zmienna");
i to w kilku miejscach
Dlatego muszę mieć info z hasha w zmiennej.
Na koniec ewentualnie znalazłem taki skrypt i on również mógłby pomóc, ale o ajaxie nie mam pojęcia:
http://www.queness.com/post/328/a-simple-a...-with-jqueryphp
Jak to wszystko połączyć ze sobą, aby to zadziałało, jak potrzebuję.